eur:
390.93
usd:
365.43
bux:
68166.52
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Időnként a madarak is huligánkodnak

Egyes madarak úgy biztatják egymást egy-egy elvesztett, a területért folytatott "szócsata" után, mint a szurkolók a kocsmában, ha kedvenc csapatuk elbukott az aznapi mérkőzésen.

Egyes madarak rivális csoportjai úgy viselkednek, mint a futballszurkolók - állítja a bristoli egyetem frissen publikált tanulmánya.

A vesztesek együttéreznek egymással, az idősebbek pedig úgy bátorítják a fiatalokat: "fel a fejjel!" Mindezt úgy, hogy szurkálják a fiatalokat, egyfajta jutalomként azért, hogy helytálltak egy stresszes helyzetben, vagy azért, hogy ne hagyják el a csoportot. Akárcsak a szurkolók, akik egy vesztes meccs utána kocsmában biztatják egymást.

A viselkedés leginkább az afrikai kontinens fajokban gazdag déli területein megszokott, különösen a piroscsőrű kúszóbankák közt tűnik föl (angolul egyébként "green woodhoopoe", mivel arrafelé sötétzöld fej- és háttollazatáról nevezték el az állatot). A piroscsőrű kúszóbanka egymáshoz szorosan kötődő egyedek csoportjaiban él, amelyek egyenként maximum tizenkét tagot számlálnak.

A piroscsőrű kúszóbankák rivalizáló csoportjai különösen szeretnek összecsapni heves "szóváltásokkal", ami akár háromnegyed órán át is eltarthat. A szócsata nem szokott verekedéssel végződni, azonban mindig van egy mindenki számára egyértelműen győztes csoport. Õk végigfosztogathatják a többi csoport birtokát.

A kutatás vezetője, Andy Radford szerint ez a viselkedés összehasonlítható a fociszurkolókéval.

A szakember egyébként nagy rögbirajongó, kisfiúként a Scarborough volt a kedvenc csapata. "Ott álltam a lelátón, és torkomszakadtából kiabáltam" - emlékezett vissza a kutató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×