eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nyolc módszer arra, hogy elkerüljük a halálos bőrrákot

Ha időben észreveszik, akkor szinte mindig gyógyítható a bőrrák, érdemes tehát odafigyelni az árulkodó jelekre. A jó tanácsokat az Amerikai Rák Társaság szakértői gyűjtötték össze.

Még a legveszélyesebb bőrrák, a melanoma esetében is 99 százalékos az ötéves túlélés esélye, ha a betegséget időben felfedezik. Ám, ha a kór terjedni kezd, a beteg túlélési esélye 15 százalékosra csökken - hangsúlyozzák az amerikai szakértők.

Az amerikai dermatológusok szövetségének elnöke, William Hanke összefoglalta, hogyan lehet időben felismerni a bőrrákot.

1. Figyeljen a bőrén megjelenő új anyajegyekre. A melanoma ugyanis a már meglévő anyajegyekből is kialakulhat, bár ez csak az esetek 30 százalékára igaz.

2. Figyelje az anyajegyek változásait. Ha az alakjuk, a színük vagy a méretük megváltozik, az figyelmeztető jelzés; ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni.

3. Veszélyes, ha az anyajegy vérezni kezd. Normális esetben ugyanis ez nem fordul elő, vagyis a vérzés aggodalomra okot adó jelzés lehet.

4. A férfiaknál a hát, a nőknél a láb a fő veszélyzóna. A férfiaknál a háton, a nőknél a combon és a lábikrán alakul ki általában a melanoma, így ezeken a testrészeken különösen figyelni kell az áruló jelekre.

5. A fülről és a fejtetőről se feledkezzünk meg! A legtöbb férfisapka nem fedi el a füleket, a kopaszodó férfiak pedig gyakran megfeledkeznek arról, hogy a hajmentes foltokat védjék a napsugaraktól. Pedig ezeken a helyeken jelenik leggyakrabban a pikkelyes és a bazalsejtes carcinoma.

6. Azokra a testrészekre is figyeljünk, amelyet nem ér nap! A melanoma gyakran jelenik meg a hónaljban, a kézen, a köldökön, az ágyékszőrzet alatt, a talpon - vagyis olyan testrészeken, amelyet ritkán ér napfény.

7. Mutassa meg valakinek! Ha gyanús jelet észlel, előbb mutassa meg a partnerének, valamelyik családtagjának, és ha ő is azt látja, amit Ön, akkor forduljon orvoshoz.

8. Ha gyanús jelet lát, azonnal forduljon orvoshoz! Minél hamarabb fedezik fel ugyanis a bőrrákot, annál könnyebben gyógyítható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×