eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem kell orvos - interneten keresztül jobban kezelhető a magas vérnyomás

Ha a beteg otthon rendszeresen méri a vérnyomását, az eredményeket pedig tudatja internet útján a patikussal, aki szükség esetén változtat a gyógyszerezésen, az eredmény lényegesen jobb, mintha időnként személyesen menne el az orvosi rendelőbe ellenőrzésre - erre a meglepő következtetésre jutottak seattle-i kutatók.

A magas vérnyomás betegségben szenvedő amerikaiak kétharmada nem ellenőrizteti rendszeresen a vérnyomását, pedig közismert, hogy a következmények végzetesek lehetnek.

Az ő számukra találtak megoldást a seattle-i Group Health Cooperative munkatársai, akik a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban arról számoltak be, hogy az otthoni vérnyomásmérés és az állandó internetes kapcsolat a patikussal jelentősen csökkenti azoknak a számát, akik elhanyagolják a betegségüket.

A kutatók három csoportra osztottak 778 magas vérnyomásos beteget. Az első csoport tagjait arra kérték, rendszeresen járjanak orvosi ellenőrzésre, a másodikét arra, hogy hetente legalább kétszer mérjék meg otthon a vérnyomásukat, az adatokat pedig küldjék el az orvosuknak. Mindkét csoport tagjai kapták emellett a szokásos kezelést is.

A harmadik csoport tagjai is kaptak vérnyomásmérőt - nekik azonban az adatokat kéthetente el kellett küldeniük e-mailben a patikába is, ahol kiváltják a gyógyszereiket. A patikusok pedig felhatalmazást kaptak, hogy az adatok ismeretében módosítsanak a gyógyszeradagon, sőt, adhattak másik készítményt is a betegnek.

Meglepő eredmény született: a harmadik csoportba tartozó betegeknél egy év elteltével a korábbinál átlagosan 14,2 ponttal alacsonyabb szisztolés (a szívizmok összehúzódásakori) értéket mértek. Az első csoportnál viszont csak 5,3, míg a másodiknál 8,2 ponttal csökkent a szisztolés érték.

A kutatás vezető Beverly Green szerinta harmadik betegcsoport kiemelkedően jó eredményei főleg annak köszönhetők, hogy az internet segítségével a betegek gyógyszeres kezelését szinte naprakészen, szükség szerint szabályozták. A munkacsoport véleménye szerint a jövőben ezt a módszert más, ugyancsak állandó kezelést igénylő betegségekben, például cukorbaj esetén is alkalmazni lehet.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×