eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Minden tizedik egészséges embert ér szélütés - és észre sem veszi

Minden tizedik egészséges idős embert stroke ér - és észre sem veszik - derült ki egy amerikai kutatásból. Ezekben az esetekben ugyanis az agyéri katasztrófa olyan enyhe, hogy nincsenek tünetei.

Hiába egészségesek az idős emberek, 1:10 az esélyük arra, hogy stroke éri őket, és ezt nem is veszik észre - állítják amerikai kutatók, akik 2040 ember vizsgáltak meg, akiknek az átlagos életkora 62 év volt.

Ilyen esetekben ugyanis a stroke olyan enyhe, hogy hiányoznak a felismerhető tünetek: a látászavar, az arcizmok gyengülése és a mozgás bizonytalansága. Ám kisebb mértékben ilyenkor is csökken a betegek gondolkodási képessége - figyelmeztetnek.

A Bostoni Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy az alanyok 10,7 százaléka esett át "csöndes agyi infarktuson" - ezt bizonyította a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI).

A "csöndes agyi infarktus" során is elzáródnak az erek és károsodás éri az agyat - csak éppen ennek nincsenek tünetei - magyarázta a kutatást vezető Sidha Seshadri, az egyetem neurológiai docense. Annyiban különbözik ez a fajta roham a kis szélütésnek is nevezett átmeneti isémiás rohamtól (TIA), hogy utóbbinak vannak tünetei.

Ám mindkettő figyelmeztető jele a rizikófaktoroknak: a magas a koleszterinszintnek és vérnyomásnak, az elhízásnak - számolt be az eredményről Seshadri a Stroke című szaklap legutóbbi számában.

A vizsgálat eredménye nem lepte meg Claudette Brooksot, a Nyugat-virginiai Egyetem egészségtudományi központja ideg- és érkutatási laboratóriumának vezetőjét, aki szerint a helyzet még rosszabb lehet az afroamerikaiak körében. Náluk ugyanis gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, ateroszklerózis (az artériafal elmeszesedése és megkeményedése) és hyperlipidemia (a zsírok normálisnál magasabb szintje a vérben).

Abban mindkét szakértő egyetért, hogy semmi különlegeset nem kell tenni annak érdekében, hogy az ember csökkentse a "csöndes stroke" veszélyét - csak egészségesebben kell élni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×