eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az aligátorok menthetik meg az emberiséget?

Az aligátor lehet az emberiség megmentője, az állat vérében ugyanis elkülönítettek egy proteint, amelynek segítségével olyan újfajta antibiotikum fejleszthető ki, amely sikerrel veheti fel a harcot a multirezisztens kórokozókkal szemben, de hatásos lehet súlyos égési sérülések és fekélyek kezelésére is - számoltak be kutatók az American Chemical Society konferenciáján.

Az aligátorok gyakran súlyos sérüléseket szenvednek a vadászterületért egymással vívott csatákban, ám nagyon gyorsan felépülnek, pedig "normális" körülmények között a sebeiknek a baktérium-, vírus- és gombafertőzés veszélye miatt végzetesnek kellene lenniük.

Emiatt kerültek a kutatók érdeklődésének homlokterébe, hiszen az emberek által szedett antibiotikumokkal szemben egyre több kórokozó válik rezisztenssé, így új gyógyszereket kell keresni.

Az emberek immunrendszere azokkal az organizmusokkal szemben tud védekezni, amelyekkel korábban kapcsolatba került. Az aligátoroknak azonban erre nincs szükségük: immunrendszerük különösen erős védelmet jelent, még azokkal a gombákkal, vírusokkal és baktériumokkal szemben is, amelyekkel soha nem találkoztak korábban - hangsúlyozták a louisianai kutatók.

A vizsgálat keretében az immunrendszert stimuláló anyagot adtak az amerikai aligátoroknak, majd megvizsgálták a vérüket, elkülönítették a fehérvérsejteket és kivonták belőlük az antibiotikum szerepét játszó proteineket.

Ezekkel a proteinekkel laboratóriumi körülmények között többféle baktériumot, többek között a penicillinszármazékokkal szemben ellenálló Staphylococcus aureust (MRSA), azt a "szuperbaktériumot" is, amely elsősorban a kórházban fekvő súlyos betegeket veszélyezteti.

A HIV-vírus ellen is hatásos

A proteinek emellett elpusztítottak hatot a Candida gombák nyolcféle törzse közül - a candida fertőzés elsősorban a legyengült immunrendszerű emberek, például az AIDS-esek számára jelent veszélyt.

Az eredmények reményt adnak arra, hogy az aligátorvérből kivont proteinek segítségével sikerül olyan gyógyszert kifejleszteni, amely hatásos kezelést biztosít különböző vírus- és baktériumfertőzések ellen. A Petri-csészében ráadásul az aligátor fehérvérsejtjei elpusztították a HIV-vírust is.

Előbb azonban - a következő lépésként - meg kell határozni ezeknek a proteineknek a pontos kémiai struktúráját. "Minden esély megvan arra, hogy egy napon majd aligátorvérrel gyógyíthatjuk azt embereket" - lelkendezett Mark Merchant, aki négy éve vizsgálja ezeknek a hüllőknek a vérét.

Meggyőződése, hogy az aligátorvérből készült krémmel hatékonyan kezelhetőek lesz a cukorbetegséggel együtt járó fekélyek és a súlyos égési sérülések is.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×