Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Biztosan finomabb a bor, ha drága

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Élvezetesebbnek tűnik a bor, ha többet fizetünk érte, függetlenül attól, hogy milyen a minősége - derül ki egy új kutatásból.

Ha többe kerül, az agy finomabbnak érzékeli az elfogyasztott bort: minél drágább az ital, annál nagyobb élvezetet jelent - állítják a kutatók.

A tudósok egy kísérlet során két pohár, tökéletesen egyforma bort adtak a résztvevőknek, és azt állították, hogy az egyik drágább, a másik pedig olcsóbb fajta. Az önkéntesek legtöbbje szerint az volt a finomabb, amelyről a kutatók azt állították, hogy többet kell fizetni érte.

Az eredményeket a mágneses rezonanciavizsgálat is igazolta: az agy örömközpontja fokozottabban működött a "drágább", mint az "olcsóbb" bor elfogyasztásakor.

"Az eredmények rámutatnak a marketing idegi hatásaira" - mondta Antonio Rangel, a Kaliforniai Technológiai Intézet professzora, a kutatás vezetője.

Az effajta vizsgálatok jól mutatják, mekkora az érdeklődés az úgynevezett neuroeconomics tudományág után, amely gazdasági döntéseket az agyi aktivitással, a vérnyomással és a hormonszinttel igyekszik magyarázni.

Képviselőinek egyik célja, hogy megértsék, miért vonzóbbak a luxustermékek és márkás holmik, amelyek drágábbak, ám alig jobb minőségűek, mint az átlagosak.

A kutatás magyarázatot ad arra, miért hajlandók az emberek hihetetlen összegeket kifizetni egy-egy palack borért, és azt is, miért sikeres a Stella Artois sörgyártó cég reklámkampánya, amelynek szlogenje az: "Megnyugtatóan drága".