Infostart.hu
eur:
385.19
usd:
327.76
bux:
110011.59
2025. december 15. hétfő Valér

Negyven tonna cukor hiányzik a bükkábrányi ősfák konzerválásához

Ötvenhat millió forintba kerül a miskolci Herman Ottó Múzeumban található négy mocsárciprus konzerválása - közölte Pusztai Tamás igazgatóhelyettes. Hozzátette: a múzeum jelenleg nem rendelkezik ennyi pénzzel, ezért támogatókat keres az ősmaradványok megmentésére. A Mátra Erőmű bükkábrányi lignitbányájában még a nyáron bukkantak egy 16 fából álló több millió éves mocsárciprus-erdőre, és a megtalált leletek közül a négy legépebb példányt szállították a miskolci Herman Ottó Múzeumba.

Hamarosan elkezdik a bükkábrányi lignitbányában talált mocsárciprusok konzerválását, ám a munkákat anyagi gondok nehezítik - mondta az InfoRádiónak a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese.

Pusztai Tamás kiemelte, hogy a végleges konzerválás előtt acélvázas, deszkával burkolt szarkofágokba helyezték a négy mocsárciprust, és ezekbe 50-60 centiméteres vastagságban ugyanazt a homokot töltötték bele, ami megőrizte a fákat 7,5 millió éven keresztül.

A szakértők cukoroldatban történő konzerválás mellett döntöttek, ennek teljes ideje 3-4 évig tart - hangsúlyozta az igazgatóhelyettes. Kifejtette: az eljárás lényege, hogy a cukor beépül a fák sejtek közötti üregeibe, és átveszi a nem létező cellulóztól a tartó szerepet.

Puszti Tamás közölte: a konzerválás költsége 56 millió forint, ugyanis a négy tartályhoz összesen 40 tonna cukrot kell felhasználni. A Herman Ottó Múzeumnak erre nincsen forrása, ezért a cukrot adakozásból kívánják összegyűjteni - tette hozzá.

Az igazgatóhelyettes elmondta, egy fa a Természettudományi Múzeumba kerül Budapestre, míg a többi hármat a hamarosan létrehozandó Pannon-tenger múzeumban állítják majd ki.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Ondré Péter: a minőségi hal egyáltalán nem olyan elérhetetlenül drága, mint ahogy sokan mondják

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban arról beszélt, hogy bár most már több halat esznek a magyarok, a fogyasztás még mindig rendkívül alacsony, és az egész éves fogyasztás harmada az advent időszakra korlátozódik. Pedig EU-s szinten két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is élen járunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×