eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Gyermeki kegyetlenség és az albínó zebra

Nem felnőtti értelemben vett kegyetlenségről, hanem csoportreakcióról van szó - mondta Csányi Vilmos etológus annak kapcsán, hogy brutálisan megvertek és megrugdostak osztálytársai egy diákot a debreceni Bocskai Általános Iskolában. A szakember a szülők és a tanárok felelősségét hangsúlyozta.

A gyerekek viselkedéséről Csányi Vilmos megjegyezte: őket még kevéssé hatotta át a kultúra, a reakcióik sokkal erősebbek, az eredendő, primitív emberi természet sokkal intenzívebben jelenik meg a cselekedeteikben.

Jellemző azoknak a kizárása, akik nem mindenben felelnek meg a csoport normáinak, őket elkezdik piszkálni, gúnynevekkel illetik, megverik, igyekeznek őket a csoportból eltávolítani - sorolta a viselkedés megjelenési formáit az etológus.

A felnőttek felelőssége

A szakember hozzátette: ebben a falkaszellem jelenik meg, ami nagyon ősi tulajdonsága az emlősöknek, például az albínó zebrát is elüldözik a csoportból a többiek, mert felhívja a ragadozók figyelmét a közösségre.

Csányi Vilmos a tanárok és a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet, amiért nem vették észre, hogy készül valami.

Nem kommunikálnak elég intenzíven, ezért nem szereztek erről tudomást - hangsúlyozta az etológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×