eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Varga Zsolt szövetségi kapitány a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornáján, az D csoport első fordulójában játszott Magyarország - Szlovénia mérkőzésen Splitben 2022. augusztus 29-én. Magyarország-Szlovénia 23-7.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Férfi vízilabda Eb - Varga Zsolt: a védekezés minősége nem eshet vissza

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint a horvátországi Európa-bajnokság negyeddöntőjében az olimpiai címvédő Szerbia ellen ugyanolyan magas színvonalú védekezéssel lehet esélye a gárdának, mint az olaszok ellen öt góllal megnyert csoportmérkőzésen.

A színvonalnak hasonlónak kell lennie, mint az olaszok ellen, csak másképp. Teljesen más struktúrájú a szerb csapat, fizikálisan sokkal erősebb játékosokról van szó. Talán nem a dinamizmus és a sebesség dominál, hanem a jól ismert szerb iskola, az alaprendszer, amit nagyon jól játszanak. Van három domináns támadójuk, Mandic, Jaksic és Rasovic, ezért a játékunk képe más lesz, más súlypontokkal, de a védekezés minősége nem eshet vissza" - idézte a magyar szövetség honlapja a szakembert, akinek a válogatott élén első nagy sikere a 2022-es, spliti Európa-bajnokságon volt, melyen együttese történelmi, kilencgólos (16-7) vereséget mért a szerb csapatra.

Akkor a magyarok egészen a döntőig meneteltek, a szerbek viszont minden idők leggyengébb szereplésével csak a kilencedikek lettek - így kerültek most a második divízióba -, ez az eredmény pedig Dejan Savic szövetségi kapitány távozásához vezetett.

Az elmúlt évben újjáépülő, a fukuokai világbajnokságon már negyedik szerb válogatottban a mostani Eb-n hat olimpiai bajnok szerepel. Közülük a Ferencvárost erősítő, az elmúlt évben a nemzeti együttesből kimaradó Dusan Mandic, a korábban a zöld-fehéreknél szereplő Nikola Jaksic, az évekig Magyarországon légióskodó kapus, Branislav Mitrovic, valamint Vasasban játszó Sava Randelovic már a riói csapatnak is tagja volt. A Vasas másik kiválósága, Strahinja Rasovic és Djordje Lazic Tokióban lett aranyérmes.

"Azt tudom ígérni, hogy a végén a szurkolók büszkék lesznek ránk.

Úgy fogunk harcba szállni és háborúzni, ahogy eddig, megalkuvás nélkül, hatalmas lendülettel és akarattal. Ezzel lehet pótolni az esetleges hiányosságokat, most is erre lesz szükség, csak mindent még magasabb szinten kell csinálnunk" - szögezte le Varga Zsolt.

Az olaszok elleni emlékezetes csoportrangadó és a vb egyik legjobb magyar játékosa, Nagy Ádám szerint a szerbek ellen is jó eséllyel ugrik medencébe a gárda:

"Bizakodó vagyok, úgy érzem, felkészültek vagyunk, önbizalmunk is van, ezt már csak át kell vinni a vízbe és jól kell játszani. Szerintem minden esélyünk megvan a győzelemre. Nyilván megint a védekezést kell jól megcsinálni, igaz, most teljesen másra van szükség, mert más csapat ellen játszunk, néhány nagyon fajsúlyos egyéniség van a túloldalon.

Az a fontos, hogy képesek legyünk ugyanúgy megoldani a védekezést, és ebből önbizalmat meríthetünk a támadásainkhoz is."

A két csapat eddig 24 mérkőzést vívott egymással az Európa-bajnokságokon, az örökmérlegben a magyarok vezetnek 12 győzelemmel, 3 döntetlennel és 9 vereséggel. Legutóbb az elmúlt év végén az E.ON Kupán találkoztak egymással a riválisok, a Komjádi Uszodában a szerbek 12-12 után ötméteresekkel diadalmaskodtak.

A szerbek elleni negyeddöntő 15 órakor kezdődik Zágrábban, és az M4 Sport élőben közvetíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×