eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a másnapi Luxemburg - Magyarország barátságos mérkőzés előtt a Luxembourg Stadionban 2022. november 16-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

"Csupa olasz" csoportba is kerülhet a magyar válogatott, de nyitómeccset is játszhat

Szombat este rendezik Hamburgban a jövő nyári németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, amelyen akár a házigazdákat és a nyitómérkőzésen való szereplést, valamint a címvédő olasz válogatottat is megkaphatják ellenfélnek a magyarok.

Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai a selejtezőben a G csoportot veretlenül megnyerve, egyenes ágon jutottak ki a kontinensviadalra, ennek nyomán a második kalapba kaptak besorolást, ott pedig az európai szövetség (UEFA) által meghatározott értékelés alapján a legerősebb alakulatnak számítanak. Ennek ugyanakkor különösebb jelentősége nincs, a sorsoláson ugyanis kalaponként húzzák majd ki a válogatottakat.

A házigazda német csapat az egyetlen, amelyet nem sorsolnak ki, a Nationalelf ugyanis automatikusan az A csoportban kap majd helyet.

Ha a magyarok az A jelű négyesbe kerülnek, akkor az is előfordulhat, hogy ők játsszák majd a müncheni nyitómérkőzést a házigazdákkal június 14-én.

A sorsolás menete szerint először az 1. kalapban szereplő együtteseket húzzák ki, közülük az első a B csoportba, a következő a C-be, majd a D-be, az E-be, valamint az F-be kerül. A folytatásban ugyanezen metódus alapján a 2., aztán a 3., végül a 4. kalap következik, utóbbiban három csapat kiléte még nem ismert, ezek a márciusi pótselejtezőn vívhatják ki az Eb-részvételt.

Olaszos csoport?

Érdekesség, hogy a már kijutott válogatottak közül - a magyarral együtt - ötöt is olasz szövetségi kapitány irányít:

  • Luciano Spalletti az olaszokat,
  • Domenico Tedesco a belgákat,
  • Vincenzo Montella a törököket,
  • Francesco Calzona pedig a szlovákokat juttatta ki a kontinenstornára.

A kalapok beosztása miatt az is előfordulhat, hogy a magyar válogatott a belgákkal, a szlovákokkal és a címvédő olaszokkal kerül azonos négyesbe, így mind a négy együttest olasz szakvezető irányítaná az Eb-n.

A 12 mérkőzés óta veretlen magyar válogatott idén 1976 után zárt ismét veretlenül egy naptári évet, és az 1986-os világbajnokság óta először jutott ki egyenes ágon nagy tornára.

A sorsolást - melyen az is eldől, hogy melyik csapat mikor és hol játssza majd az Eb-n a csoportmeccseit - az Elbai Filharmónia épületében rendezik és az M4 Sport élőben közvetíti szombaton 18 órától.

A kalapok beosztása:

1. kalap:

Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia

2. kalap:

MAGYARORSZÁG, Dánia, Albánia, Törökország, Románia, Ausztria

3. kalap:

Skócia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Hollandia, Horvátország

4. kalap:

Szerbia, Olaszország (címvédő), Svájc, a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×