eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Dejan Stankovic vezetőedző a Ferencváros labdarúgócsapatának sajtótájékoztatóján a szerbiai Leskovacban 2023. november 29-én. A csapat a következő napon a szerb Cukaricki vendégeként lép pályára a Konferencia-liga csoportmérkőzések ötödik fordulójában.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Dejan Stankovic: szükség lesz a gyilkos ösztönre

A Ferencváros vezetőedzője számára nemcsak a győzelem megszerzése lesz a fontos csütörtökön a labdarúgó Konferencia-liga ötödik fordulójában a Cukaricki vendégeként, hanem annak különbsége is, mert a csoportban akár a gólkülönbség is döntő faktor lehet a továbbjutás szempontjából. Igor Matic egyértelmű esélyesként beszélt a Fradiról.

"Mindig az előttünk álló feladat a legfontosabb. Nincs ez másként most sem, kiváltképpen, hogy határozott céljaink vannak a nemzetközi porondon is. Ennek fényében az egyik legfontosabb meccsünk következik, mert győzelem nélkül távol kerülnénk a célunktól" - mondta a szerb szakember a szerdai sajtótájékoztatóján.

A 45 éves tréner az ellenfélről kifejtette, nagyon jól ismeri a Cukarickit, amely az utóbbi időben jól futballozik annak ellenére, hogy elmaradtak az eredmények. Példaként említette a három héttel ezelőtti, negyedik fordulós összecsapást, melyen a csoport éllovasa, az idén döntős Fiorentina csak 1-0-ra tudott nyerni. A játékosként Bajnokok Ligája-győztes Stankovic úgy vélte, a győzelemhez maximális fókuszra lesz szüksége a Ferencvárosnak a fiatalok által kifejezetten lendületes játékot produkáló riválissal szemben.

"Minden forgatókönyvre fel kell készülni, ezért minden gól számít. Az európai sorozatokban a legkisebb részlet is dönthet a továbbjutásról.

Tudjuk, hogy van olyan forgatókönyv, amelyben a gólkülönbség lehet a mérleg nyelve ebben a csoportban, ezért fontos, hogy minél nagyobb különbséggel nyerjünk. Ehhez elsőként a legfontosabb, hogy megvédjük a saját kapunkat. Az elmúlt két-három találkozón nem voltam elégedett, mert a kapu előtt nem voltunk elég harapósak. Ezúttal szükség lesz a gyilkos ösztönre, hogy annyi gólt szerezzünk, amennyit csak lehet" - mondta Stankovic arra válaszolva, hogy a Genk elleni két döntetlen után a két csapat között a gólkülönbség dönthet a sorrendről.

Stankovic örömét fejezte ki, hogy Szerbiában is épült néhány új stadion, mint leskovaci, amelyben a csütörtöki meccset rendezik. Szerinte ez motivációt jelent a jövő generációjának. Megjegyezte, a talaj minősége viszont nem a legjobb, de nem akar panaszkodni, mert a körülmények mindkét csapat számára azonosak. Abban reménykedik, hogy ezúttal jobban sikerül alkalmazkodni, mint legutóbb hasonló szituációban a Kecskemét ellen.

A játékosok részéről Aleksandar Pesic kifejtette, számára pozitív energiát ad, hogy otthon, Szerbiában játszhat ilyen fontos mérkőzést, amelyen a Ferencvárosnak győzelemre van szüksége a továbbjutáshoz. Hozzátette, szerinte rendkívül nehéz találkozó lesz, mert a pont nélkül álló ellenfélnek nincs veszítenivalója.

"Sok barátommal beszéltem. Most különösen a legjobbamat akarom nyújtani, hogy amikor hazalátogatok, akkor ne kelljen szégyenkeznem" - mondta a Leskovachoz közeli Nisben született középcsatár, aki megjegyezte, más meccsre számít, mint a nyitókörben - többek között az ő találatával - 3-1-re megnyert összecsapás, mert immár a két gárda jobban ismeri egymást.

A Cukaricki mestere, Igor Matic szerint a Ferencváros rendkívül erős rivális, amelynek nemcsak sok jó játékosa van, hanem azok kifejezetten összeszokott csapatot is alkotnak, így egyértelmű esélyesei a találkozónak.

"Új meccs, új kihívás. Mindent meg fogunk tenni, és várjuk a csodát"

- fogalmazott kissé lemondóan Matic, aki a sok sérült ellenére bátor játékot vár az együttesétől. Úgy vélte, elsősorban nem játékban mutatkoznak problémák, inkább az eredmények maradnak el, nem tükrözik a Cukaricki teljesítményét.

A szakember azt kérte a szurkolóktól, hogy bíztassák a most lehetőséget kapó 18-20 éves fiatalokat, mert lesz köztük olyan, aki először jut szóhoz európai kupameccsen, márpedig a jövőt ők jelentik. A klub tehetségei közül külön kiemelte a 16 éves csatárt, Mihajlo Cvetkovicot. Matic szerint együttesének elsősorban helyzetkihasználásban kell fejlődnie ahhoz, hogy jobb eredményeket érjen el, mint az utóbbi időben.

A csapatkapitány Nemanja Tosic úgy nyilatkozott, nehéz, hogy európai színtéren nem játszhatják saját otthonukban a hazai meccseket, de annak a reményének adott hangot, hogy vasárnap a nisi győzelem új lendületet adott a gárdának a négyes kudarcsorozatot követően.

Mivel a Cukaricki belgrádi stadionja nem felel meg az európai szövetség előírásainak, így a csütörtökön 21 órakor kezdődő mérkőzést a Szerbia déli részén található Leskovacban rendezik, ahol augusztusban adták át a több mint 8000 férőhelyes új stadiont.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
Vészjósló ütemben zabálja az áramot a mesterséges intelligencia, hamarosan 15 atomerőmű is kevés lesz neki

Vészjósló ütemben zabálja az áramot a mesterséges intelligencia, hamarosan 15 atomerőmű is kevés lesz neki

Egyes becslések szerint 2027-re a teljes kapacitáson működő MI szerveregységek anni áramot fogyasztanak, mint Hollandia, és 15 átlagos méretű atomerőmű teljesítményének felel meg. Egyetlen kép generálásának áramfogyasztásából pedig fel lehetne tölteni egy mobiltelefont. A technológiai vállalatok titkolózása megnehezíti, hogy pontos képet kapjunk az igencsak energiaigényes MI-modellek valós fogyasztásáról, és arról, mekkora környezeti terhet jelent a működtetésük. A rendelkezésünkre álló adatok azonban azt sugallják, hogy a fejlesztőknek sürgősen lépniük kell, és fenntartható alternatívákat kell találniuk a jelenlegi működésre. Ebben egyrészt maga a mesterséges intelligencia, illetve a kisebb, hatékonyabb modellek is segíthetnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×