eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szalai Gábor a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a másnapi, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a telki edzőközpontban 2023. november 18-án.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Van tétje a Montenegró elleni mérkőzésnek

A magyar labdarúgó-válogatott ma délután 3 órától játssza utolsó Európa-bajnoki selejtező-mérkőzését, mégpedig Montenegró ellen, az alapkérdést tekintve „páholyban ülve”. Ugyanakkor egyáltalán nem tétmentes az összecsapás.

Marco Rossi válogatottja csütörtök este, a szófiai 2-2-es döntetlennel megszerezte a biztos továbbjutáshoz szükséges egy pontot, s ezzel – a rendező német csapatot is ideszámolva – tizedik csapatként lett a jövő évi torna résztvevője. (Sorsolás december 2-án, szombaton, Hamburgban.)

A magyar futball Eb-történetében példátlan helyzet ez, hiszen a korábbi négy részvétel esetében egy adott mérkőzés döntött a kijutásról, nem maradt még utána tétmeccs a torna előtt. Miután 1980 előtt egyenes kieséses szakasszal zárult a selejtező, erre értelemszerűen nem is volt mód. 1964-ben a franciák elleni idegenbeli 3:1, természetesen, több mint biztató volt, de a továbbjutást a hazai mérkőzés eredménye biztosította be, azt is megnyerte 2:1-re a válogatott.

1972-ben hasonló volt a lebonyolítási rend, a csoportszakasz után a negyeddöntőben kuparendszerű mérkőzést kellett vívni a románokkal. A budapesti és a bukaresti mérkőzés is döntetlenre végződött, végül a két csapat belgrádi meccsén aratott 2-1-es magyar győzelem adta meg a jogot a négyes döntőben való részvételre. Szőke István a 87. percben szerezte meg a győztes gólt az akkor még jugoszláv fővárosban,

2015-ben pótselejtezőn jutott ki Bernd Storck együttese a franciaországi tornára, hasonló volt a helyzet az 1964-eshez: az idegenbeli győzelmet hazai 2-1-es siker követett. Akkor a norvégok ellen. Idén pedig – a kijutást eldöntő találkozót tekintve – egy kicsit a 2020-as eseménysor ismétlődött, igaz, nem Budapesten, hanem Szófiában: a 90. percen túl esett gól hozta meg a sikert. Mint emlékezetes, akkor Loic Négo egyenlített a 88. percben, majd Szoboszlai Dominik lőtte a győztes gólt a 92. percben.

Egy kis emlék

A mostani forgatókönyv az 1986-os világbajnokság előttihez rokonítható. Akkor, a Hanappi Stadionban elért 3-0-s diadal megnyitotta az utat Mexikó felé, már egy mérkőzéssel a selejtezőcsoport zárása előtt, idegenben. Itthon ünnepelni készültek a szurkolók, de 1-0-s vereség lett a hollandok elleni találkozó vége.

A mostani képlet annyiban más, hogy az egy teljes mértékben tét nélküli mérkőzés volt az abban a bő kilencven percben mérhetetlenül balszerencsés magyar válogatott számára, a mai nem az, ugyanis

az Európa-bajnokság kalapbeosztását a selejtezőcsoportok végeredménye alapján készítik majd el.

Amennyiben Marco Rossi legénysége legalább egy pontot szerez, biztosan csoportelső lesz, mivel a szerbek ugyan pontszámban utolérhetik, de az egymás elleni eredmények alapján semmiképpen sem előzhetik meg.

Budapest, 2023. november 18.
Miodrag Radulovic, a montenegrói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a csapata edzésén a másnapi, Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. november 18-án.
MTI/Hegedüs Róbert
Budapest, 2023. november 18. Miodrag Radulovic, a montenegrói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a csapata edzésén a másnapi, Magyarország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. november 18-án. MTI/Hegedüs Róbert

A budapesti mérkőzéssel párhuzamosan rendezik Leskovacban a Szerbia–Bulgária mérkőzést. Ameddig azt le ne fújják, a montenegróiaknak megvan az esélyük az Eb-részvételt érő második helyre. Két pont a hátrányuk a szerbekkel szemben, ezt úgy dolgozhatják le, hogy nyernek Budapesten, a bolgárok pedig győznek Szerbiában. Az esély inkább matematikai, de nyilván a maguk részéről mindent megtesznek majd ezért.

Vélhetően menet közben értesülni fognak majd a „párhuzamos” meccs alakulásáról, érdekes lesz figyelni, látszik-e ez adott esetben a játékukon. A magyar válogatott számára a döntetlen jó eredmény, de azt láthattuk a szófiai találkozót követve is, hogy „ikszre” veszélyes játszani. Hatvanezer szurkoló előtt pedig nem is lehet.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×