eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Soccer ball flew into the goal. Soccer ball bends the net, against the background of flashes of light. Soccer ball in goal net on blue background. A moment of delight, 3D illustration
Nyitókép: Rost-9D/Getty Images

Elszökhetnek a játékosok, ezért nem indul a vb-selejtezőkön egy válogatott

Nem játszottak hivatalos tétmérkőzést az elmúlt 48 hónapban, így a FIFA-világranglistán sincsenek rajta.

Az eritreai labdarúgó-válogatott visszalép a 2026-os világbajnokság selejtezősorozatától, mert a kelet-afrikai állam futballszövetségének vezetői attól tartanak, hogy a játékosok az idegenbeli mérkőzések előtt vagy után külföldre szökhetnek – írja a The Guardian.

Nem alaptalan a félelmük, ugyanis az elmúlt másfél évtizedben több mint 60 eritreai válogatott futballista kért politikai menedékjogot más államokban.

A FIFA és az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) közös közleményéből kiderült, hogy Eritrea összes vb-selejtezőjét törölték. A csapat csütörtökön, idegenben Marokkó ellen játszotta volna első mérkőzését a kvalifikációs sorozatban és a keret tagjai három hónapig készültek a rajtra, a helyi sportminisztérium mégsem járul hozzá ahhoz, hogy pályára lépjenek.

Eritreán és Marokkón kívül még Zambia, Kongó, Tanzánia és Niger kapott besorolást az afrikai selejtezősorozat E-csoportjába, amelyben a mostani döntés értelmében csak öt részvevővel kezdődnek meg a küzdelmek.

Az eritreai válogatott 2020 januárjában Szudán ellen játszotta legutóbbi barátságos találkozóját, vb-selejtezős tétmérkőzése pedig 2019 szeptembere óta nem volt.

A csapat nem szerepel a FIFA-rangsorban, mivel az elmúlt 48 hónapban nem lépett pályára hivatalos meccsen.

Érdekesség, hogy a kelet-afrikai országban nincs olyan stadion, amely megfelel a nemzetközi sztenderdeknek, így rendre idegenben játszottak.

Eritreát a tekintélyelvű elnök, Isaias Afwerki vezeti az Etiópiától való elszakadás, illetve az ország függetlenségének 1993-as kikiáltása óta. A világ egyik legelszigeteltebb államáról van szó, amely a sajtószabadság, az emberi jogok, a polgári szabadságjogok és a gazdasági fejlődés globális rangsorának végén áll.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×