eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A manchesteri Erling Haaland (j) és a milánói Alessandro Bastoni a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntőjében játszott Manchester City-Internazionale mérkőzésen az isztambuli Atatürk Olimpiai Stadionban 2023. június 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A Manchester City a BL-győzelemmel teljessé tette a triplázást

Az Egyesült Arab Emírségek által szinte korláltlan anyagi forrásból finanszírozott, Manchester City néven játszó világválogatott – bár közel sem emlékezetes játékkal – 1-0-ra legyőzte az olasz bajnokság harmadik helyezettjét, az Internazionalét az isztambuli BL-döntőben. A gólt a 67. percben Rodri lőtte. Ezzel sikerült a Citynek a triplázás, 2023 tavaszán az angol bajnokság, az FA-kupa és a Bajnokok ligája győztese is lett.

A két összeállítás. Manchester City: Éderson – Akanji, Rúben Dias, Aké – Stones, Rodri – Bernardo Silva, De Bruyne, Gündogan, Grealish – Haaland. Internazionale: Onana – Darmian, Acerbi, Bastoni – Dumfries, Barella, Brozovic, Calhanoglu, Dimarco – Lautaro Martínez, Dzeko. Az egyetlen meglepetés, hogy a Cityben Akanji és Aké is kezd, ellenben kimaradt Kyle Walker.

Egy érdekes adat a kezdés előttre. A két csapat kezdő tizenegyének átlagéletkora alapján ez a negyedik legidősebb BL-döntős-mezőny. A City átlagéletkora 28 év 137 nap, az Interé 29 év 105 nap.

Óriási biztonsági készültség közepette megérkezett a díszpáholyba Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan.

A mérkőzést Szymon Marciniak vezeti. Ú fújta tavaly decemberben a vb-döntőt is. Néhány nappal ezelőtt felvetődött, hogy az UEFA vizsgálódik utána, mert állítólag egy olyan rendezvényen lépett fel, amelynek politikai irányultsága, szellemisége nem találkozik az európai szövetségével.

Az első lövés Erling Haalandé volt, lesről. Az ötödik percben Bernardo Silva az öt és felesen kívülről tekert a jobb kapufa mellé.

Az első tíz percben 64,6 százalékban volt a labda a Citynél, ez megfelel az előzetes várakozásnak.

Az Inter elég bátran játszik, de a kapura nem veszélyes. Különösebben a City sem, érdemes felidézni Kevin de Bruyne szavait, aki hasonló mérkőzést vizionált, s azt emlegette, türelmesnek kell lenniük.

Erling Haaland nehéz szögből leadott lövését Onana védte a rövid saroknál.

Kényszerű váltás a Citynél, Kevin de Bruyne – akárcsak az előző BL-döntőjén – ismét megsérült, nem tudja folytatni a játékot. Phil Fodent váltotta.

A City „csak” 60 százalékban birtokolta a labdát az első 45 percben.

A Manchester City az első játékrészben elmaradt a váarkozástól. Erling Haalandot alig tudták megjátszani a társak, a középpályás sor pedig közel sem olyan hatékony, mint a korábbi mérkőzéseken. A 2022–2023-as idényben mindössze két korábbi mérkőzésen próbálkozott kevesebb kapura lövéssel a City, mint most. A négy kísérlet gyenge támadójátékot jelent.

Egy érdekes adat, biztatásul arra, hogy jobb jön majd: mind a két csapat 13 mérkőzést játszott eddig a BL-sorozatban. Ezek közül az Inter nyolcszor, a City hétszer nem szerzett gólt az első félidőben.

André Onana 29 érintésénél csak két Inter-játékosnak volt több az első félidőben. Összehasonlításként: Erling Haaland kilencszer ért labdához.

Nem változott a játék képe, pedig tíz perc eltelt a második félidőből.

Lelkesek az Inter hívei, Edin Dzeko helyére beállt Romelu Lukaku.

Akanji hibázott, Lautaro Martínez elvitte a labdát, de belelőtte a labdát Édersonba. Jobban járt volna, ha megpróbálja megjátszani Lukakut.

A 68. percben megszerezte a vezetést a City. Bernardo Silva hátra passzolta a labdát az üres területre, az érkező Rodri pedig 14 méterről, nagyon okosan és pontosan a kapu bal oldalába lőtte a labdát. A labda két Inter-játékos mellett is elment. 1-0 a Citynek.

A spanyol középpályásnak ez az 52. mérkőzése kezdőként az idényben. Guardiola játékosai közül ennél többet korábban egyedül Lionel Messi teljesített (57, 2011–2012).

Két perccel később a lesgyanús helyzetben lévő Dimarco átfejelte a labdát Édersonon, de az a lécről kipattant a labda.

Aktívabbá vált az Inter, Lukaku lövését védte Éderson.

Phil Foden önmagát hozta ziccerbe, lőtt, de Onana vetődve védett.

A 89. percben a cserejátékosok összejátékában Gosens középre fejelt, Lukaku tiszta helyzetből, öt méterről kapura bólintott, Éderson lábbal hárított, majd Rúben Dias szögletre fejelte a labdát.

A 96. percben Éderson bravúrral védte Gosens fejesét.

A végén a későn ébredő Inter játszott fölényben, de maradt az 1-0, a Manchester City, történetében először, megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×