eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Marosi Ádám a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 7-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Megváltozott az öttusa, de még lovaglással tartotta itthon az ezüstérmet Marosi Ádám

De így sok újdonság volt. Marosi Ádám ezüst-, Kardos Bence pedig bronzérmet nyert a budapesti Peridot nemzetközi fedett pályás öttusaversenyen.

Az egyéniben kétszeres világbajnok, Eb-győztes és olimpiai bronzérmes Marosi a korábban rendezett körvívásban 23 ellenfelét győzte le és 12-től kapott ki, ezzel a negyedik helyen állt, majd a döntőbeli lovaglása hibátlanul sikerült. A 200 méteres úszásban 2:01.15 perccel csapott a célba - amely a hetedik legjobb eredmény volt -, a négy lövészettel megszakított 5x600 méteres futásnak pedig elsőként vághatott neki, mivel éllovas pozícióját a bónuszvívásban is megőrizte. A kombinált számban a lövészeteknél akadtak hibái, így a harmadikként startoló német Christian Zillekens megelőzte őt. Ezt a számot egyébként 10:46.98 perccel a tizedik idővel teljesítette Marosi.

A tavaly Eb-aranyérmes Kardos Bence 21/14-gyel zárta a vívást, a lehetséges 300-ból 286 pontot lovagolt, 2:00.85 perccel hatodik volt úszásban, így ötödikként rajtolt a lövészetes futásra. Ebben a harmadik helyre zárkózott fel úgy, hogy 10:31.90 perccel az ötödik időt érte el.

A női mezőnyben a magyarok közül Simon Sarolta szerepelt a legjobban: kilencedik lett.

A hagyományos fedett pályás verseny ezúttal egyáltalán nem a szokott módon zajlott le, mivel ettől az évtől új rendszerben, csoportokban, továbbjutásos szisztémában és - amennyiben a feltételek adottak - kilencvenperces blokkokban zajlanak a viadalok, ahogyan majd a párizsi olimpián is.

A hazai versenyen a női selejtezőt vasárnap, a férfiakét hétfőn rendezték meg, az 51, illetve 63 fős mezőnyből 36-36 öttusázó jutott tovább. Ezután következett a körvívás, amelynek eredményét a versenyzők magukkal vitték a további szakaszokba. A 18-18 fős elődöntőket kedden és szerdán tartották, majd a B-, illetve A-döntők következtek ugyancsak 18-18 versenyző részvételével. A nőknél 19, a férfiaknál 24 hazai induló volt, a selejtezőből kilenc, illetve 11 magyar öttusázó jutott tovább, az elődöntőkből pedig kettő, illetve hat került az A döntőbe.

Mivel a versenyszámokat a BOK-csarnokban, a Nemzeti Lovardában és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem uszodájában rendezték, így az egyes blokkok hosszabb ideig tartottak.

"Hosszú volt a négy nap, alapozó munkából érkeztem" - kezdte összegzését Marosi Ádám, majd úgy folytatta, nem fogja túlértékelni az eredményt, mert a nemzetközi mezőny kilencven százaléka nem volt itt.

"Tisztelet annak a tíz százaléknak, amelyik eljött, jó verseny volt" - szögezte le, hozzátéve ugyanakkor, hogy szerinte az öttusának Tokióban véget ért a szép fejezete, amiért neki fáj a szíve.

"Ez már más öttusa. Nem kilencven perc volt, ahogy tervezik, ha nem lesz ennyire elnyújtva, mint itt, talán más lesz"

- folytatta.

Kardos Bence is arról beszélt, hogy nehéz volt végigcsinálni a többnapos programot.

"Teljesen más a terhelés. Már az elődöntőnél úgy éreztem magam, mint máskor a döntő végén. Fizikálilag és mentálisan is erősebbnek kell lenni, mint a korábbi öttusában. A mai napnak úgy vágtam neki, hogy próbáltam túlélni" - árulta el, ugyanakkor örült a kiharcolt harmadik helynek, ezt jó évkezdetnek nevezte.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×