INFORÁDIÓ
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella

köln

kecske

hennes

A Köln szurkolói VIII. Hennest gyászolják

A Köln szurkolói VIII. Hennest gyászolják

Infostart

Az 1. FC Köln futballistái a hétközi fordulóban – szezonjuk legbravúrosabb eredményét elérve, fontos három pontot szerezve a kiesés ellen vívott harcban – 2-1-re legyőzte a második helyen álló RB Leipziget a német labdarúgó Bundesliga 1-ben. Mintha csak a játékosok még egyszer, utoljára örömet akartak volna szerezni VIII. Hennesnek.

A szurkolók és a játékosok egykori nagy kedvence jobb létre szenderült. Az 1. FC Köln a német futball egyetlen csapata, amelynek igazi állat, s nem egy jelmezbe öltözött ember a kabalája.

A történet még 1950-ben, két évvel a klubalapítás után kezdődött. Egy cirkuszigazgató, Carola Williams egy kecskét ajándékozott a futballcsapatnak, hogy az szerencsét hozzon farsang idején.

Hennesnek a híres játékos, majd edző, Hennes Weisweiler után nevezték el a kecskét, aki 1950 és 1966 között hozott szerencsét a csapatnak, amely 1962-ben és 1964-ben is megnyerte a német bajnokságot, utóbbival a Bundesliga történetének első győztese lett. Addigra már kialakult a hagyomány, hogy – az egyesület színéből következően – piros ruhába öltöztetett kecske a mérkőzés előtt bemegy a pályára, majd az oldalvonalon kívülről nézi a mérkőzést.

Hennes, a kecske azóta elválaszthatatlan a klubtól. Képe bekerült a hivatalos címerbe, s „kecskés klubnak becézik az 1. FC Kölnt, mondhatni világszerte.

Egyetlen kecske sem szolgálta a klubot olyan hosszú ideig, mint I. Hennes. Őt követte II. Hennes (1966–1970), III. Hennes (1970–1975), IV. Hennes (1975–1982), V. Hennes (1982–1989), VI. Hennes (1989–1996), VII. Hennes (1996–2008), majd következett VIII. Hennes, aki tizenegy éven át támogatta a csapatot. 2008 júliusában négy jelölt közül választották ki egy online szavazás keretén belül az. 1. FC Köln szurkolói, mintegy nyolcezren. Hetven százalék körüli arányban voksoltak rá.

2019-ben, egészségi állapota miatt „visszavonultatták”, két éve, augusztusban IX. Hennes lépett a helyére, aki aztán hosszú hónapokon át a koronavírus-járványban érvényes szigorú szabályok miatt nem tudta „ellátni feladatát”.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018