eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az aranyérmes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres döntőjének eredményhirdetésén a II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 26-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Nagy öröm mellett kis csalódás az Európa Játékokon

A kajakozó Kopasz Bálint 1000 méteren arany-, a Kárász Anna, Kozák Danuta duó pedig 500 méteren ezüstérmet szerzett szerdán a minszki Európa Játékok kajak-kenu versenyében

A négy magyar döntős közül először a 22 éves, tavaly ebben a számban Eb-második Kopaszért lehetett szorítani. Az idén Győrbe igazolt kajakos - a finálé legfiatalabb tagja - remekül kapta el a rajtot nagy riválisa, a világ- és Európa-bajnoki címvédő Fernando Pimenta mellett, és ők ketten hamarosan kiváltak a mezőnyből. A portugál állt az élre, fokozatosan növelve az előnyét féltávnál mintegy hajóhosszal ő vezetett. Kopasz azonban végig tapadt rá, és a hajrához közeledve megindította a hajóját, ami olyan jól sikerült, hogy szinte állva hagyta közvetlen riválisát. Pimenta a végén még megpróbált visszatámadni, de a magyar kajakos ereje és előnye kitartott a célig. Kopasz Bálint a felnőttek között élete első győzelmét aratta nagy világversenyen.

"Rendkívül jól jött ki ez a pálya, úgy érzem, hogy zseniálisan sikerült beosztanom az erőmet, ennél jobban nem is tudtam volna menni. Erős volt a finisem, az utolsó 200 méterem nagyon jól sikerült és hihetetlenül elfáradtam - nyilatkozott a magyar sportoló. - Bár nem szoktam figyelni a többi ellenfelet, most az utolsó ötven méteren éreztem, hogy Pimenta nagyon jön, de én igazából többet már nem tudtam beleadni az erőmből.

A végén már alig tudtam mozgatni a karomat."

Kopasz hangsúlyozta: hatalmas dolog számára, hogy megnyerte az Európa Játékokat, ilyen típusú versenyen korábban még nem vett részt.

"Nagyon örülök, hogy ilyen erős mezőnyben tudtam győzni. Boldog vagyok" - fogalmazott.

A világbajnoki címvédő Kárász, Kozák duó kedden magabiztos előfutam-győzelemmel kezdett, most azonban a rajtja nem sikerült jól, és hamar jelentős hátrányba került a startból szinte rakétaként kilövő hazai egységgel, Volha Hudzenkával és Marina Litvincsukkal szemben. A magyarok sokáig a mezőnyben haladtak, 250 méternél harmadikak voltak, majd a hajrára már tisztán a második helyre jöttek fel. A fehéroroszok az élen nemhogy nem fáradtak, hanem még tovább növelték előnyüket, Kárászék pedig ezúttal nem tudtak újítani, így másodikként értek be a célba.

Minszk, 2019. június 26.
Az ezüstérmes Kozák Danuta és Kárász Anna mutatja a női kajak párosok 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 26-án.
MTI/Kovács Tamás
Az ezüstérmes Kozák Danuta és Kárász Anna mutatja a női kajak párosok 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a II. Európa Játékokon a Zaszlavl regatta pályán 2019. június 26-án. MTI/Kovács Tamás

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta - aki négy számban versenyez Minszkben - a múlt heti második hazai válogató előtt vírusos megbetegedéssel küszködött.

"Kis csalódás ez a második hely - kezdte értékelését a szegediek világbajnoka, Kárász Anna. -

Váratlanul ért minket, hogy a végét ennyire bírták a fehéroroszok, nem tudtunk akkorát indítani, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat.

Nem eveztünk jó pályát, a szél is nagyon zavaró volt, erős oldalszél van. Nem örülünk, de most ennyit tudtunk nyújtani."

Hozzátette: mindketten nagyon fáradtak, a múlt heti otthoni válogató lendületével próbálják végigversenyezni az Európa Játékokat.

"A fehéroroszokra biztosan a szegedi világbajnokságon is figyelni kell majd, most nagyon erős pályát mentek, de hát nekik ez volt a hazai versenyük. Én bízom benne, hogy egy megfelelő vb-alapozással mi is csúcsformában leszünk augusztusban" - mondta Kárász.

Az ötkarikás bronzérmes kenus, Kiss Tamás nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába az 1000 méter egyes rendkívül erős mezőnyében, szinte végig hátul haladt a fináléban, végül három vetélytársát megelőzve hatodik lett. A szerdai döntős programban magyar részről még a pályafutása első felnőtt világversenyén szereplő Kiss Balázs, Dóri Bence 1000 méteres kenu kettes volt érdekelt, amely kilencedikként zárt.

Minszkben 16 kajakos és kenus számban rendeznek versenyeket, a többi finálé csütörtökön lesz.

A magyar küldöttség, amelynek a mostani volt az első aranya Minszkben, jelenleg négy éremmel áll az Európa Játékokon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×