eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Belesérült a horrorisztikus futballcsodába a Barcelona edzője

Belesérült a horrorisztikus futballcsodába a Barcelona edzője

A Barcelona futballtörténelmi győzelmet aratott szerda este a Paris Saint-Germain ellen a Bajnokok Ligájában, 0-4-ről korábban még egyetlen csapat sem jutott tovább. Ráadásul a rendes játékidőben, hosszabbítás nélkül! A katalánok megérdemlik a dicséretet, de az is tény, Unai Emery PSG-je önmagát ütötte ki.

A L'Équipe nem kímélte a PSG-t. „Párizs tragikus”, „Minősíthetetlen”, „Történelmi hajótörés”, harsognak a címei. Osztályozókönyvében Neymarnak, a meccsvégi katalán feltámadás vezérének adja a legmagasabb osztályzatot, a leggyengébbet pedig Kevin Trapp kapusnak, Meunier-nek és Rabiot-nak. Nehéz lenne vitatkozni az ítészekkel.

A cikkek állásfoglalása egyértelmű: a PSG önmagát verte meg. Két felesleges tizenegyes, egy még feleslegesebb öngól, egy rossz kapus, a középső védők sorozatos hibái – elöl pedig a második félidőben világsztárok hibája, döntő pillanatban.

Noha a PSG nemhogy az első mérkőzésen mutatott önmagához, de a „hétköznapokhoz” képest is rettegve, bátortalanul, s eleve rossz taktikával futballozott, Edinson Cavani gólja után visszakapta a reményt. Kezében tartotta a mérkőzést. Bő negyedórán keresztül már a Barcelona-játékosai is feladták a reményt. Cavani és Di María is egyedül vezethette Ter Stegenre a labdát, de mindketten rontottak. Ha bármelyikük belövi, „vége” a mérkőzésnek.

A Barcelona minden esélyt megkapott az ellenféltől, s élt vele.

Sztárjai, talán Neymart kivéve, nem játszottak kiemelkedően, de a brazil is az első tizenegyes kiharcolásán kívül leginkább az utolsó percekben emelkedett ki. Jellemző, hogy az UEFA Andrés Iniestát választotta a mérkőzés emberének, akit Luis Enrique lecserélt.

Ugyanakkor kijár az ünneplés a katalánoknak, hiszen futballtörténelmi feltámadást hajtottak végre, olyan helyzetből jutottak tovább, amilyenből még soha, egyetlen csapat sem a nemzetközi kupák 1955 óta íródó történetében. Olyan végjátékot produkáltak, amilyenhez csak kevés mérkőzésé, de

a Camp Nouban játszott 1999-es BL-döntőjéhez feltétlenül hasonlítható.

Graham Hunter az uefa.com tudósítója nem is hagyta ki a ziccert, szerinte Kevin Trapp éppen a pálya ugyanazon négyzetméterén üldögélt magába roskadva, mint 18 éve Sammy Kuffour, a Bayern ghánai védője a Manchester United két gólja után.

„Aki itt volt ma a Nou Campban, emlékezni fog erre. Ez őrült emberek különleges sportja – mondta Luis Enrique, a Barcelona vezetőedzője. – Ezt az estét nehéz szavakkal elmondani. Egy horrorfilmre emlékeztetett, mely fantasztikusan indult, olyan hangulatban, amilyennel még nem találkoztam a stadionunkban, s olyan feszültséggel, melyet sosem láttam. Mindenkinek szeretném megköszönni, aki a 0-4 után is hitt bennünk.

Ma mindent egy lapra tettünk fel és bejött.

Nagyon ritka az ilyen végkifejlet a futballban, de ez most a mi körünk volt."

Luis Enrique azzal viccelődött, hogy bele is sérült a lefújás utáni ünneplésbe, és otthagyta néhány térdszalagját a pályán.

Unay Emery, a PSG edzője nehezen találta a szavakat az összecsapás után: „Az utolsó percekben mindent elveszítettünk, amiért dolgoztunk, s nincsen magyarázat arra, ami történt. El kell fogadnunk a tényt, hogy óriási lehetőséget szalasztottunk el a remekül sikerült első mérkőzés után. Nagyot nőhetett volna az önbizalmunk a továbbjutással, de nem sikerült. A kudarcból sokat lehet tanulni, s ez a mai nagy kudarc a játékosok és az edzői stáb számára is. Az első félidőben a hangulat megfogott minket, nem tudtuk a hazai meccsen mutatott játékunkat folytatni, megnehezítettük a saját dolgunkat. A második félidőben azonban változtak a dolgok, és én is sokkal nyugodtabb voltam a kispadon, mert egyre több problémát okoztunk a Barcának. A játékvezetői döntések nekik kedveztek, de a fontos szituációkban sokkal jobban kellett volna játszanunk."

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×