eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Teljessé vált Cristiano Ronaldo aranyéve

Cristiano Ronaldót választotta a FIFA 2016 legjobb játékosának. A nőknél Carli Lloyd, az edzőknél Claudio Ranieri és Silvia Neid érdemelte ki a díjat. A Puskás-díj győzteseként egy maláj futballista lépett, mások mellett Cristiano Ronaldo, Neymar és Ibrahimovic nyomdokába.

Nehéz lesz a futballistáknak túlragyogni az esemény műsorvezetőnőjét: a FIFA ezúttal Eva Longoriát kérte fel a feladatra, A mexikói-amerikai származású világsztár bemutatta az új aranylabdát, amelyet az immár a The Best nevet viselő ankéton a legjobb férfi és női játékos kap majd meg.

Először az Év csapatát hirdették ki, ezt a FIFPro, a hivatásos játékosok világszervezetének felhívására több mint 26 ezer futballista nevezte meg szakmája legjobbjait. A névsor: Manuel Neuer – Daniel Alves, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Marcelo – Luka Modric, Toni Kroos, Andrés Iniesta – Lionel Messi, Luis Suárez, Cristiano Ronaldo. A tizenegyből kilencen a Real Madrid vagy a Barcelona játékosai, a tizedik, Dani Alves is az volt még az előző tavasszal. A díjátadásban Nadine Kessler és Hidetosi Nakata, egy korábbi német és egy japán világsztár segédkezett. 

A gálára két percre a szomorúság költözött: két világklasszisra, az 1970-es világbajnok brazil csapat kapitányára, Carlos Alberto Torresre, s Johan Cruyffra, a holland futball talán legnagyobb alakjára, háromszoros aranylabdásra, vb-ezüstérmesre. 

A második díj a szurkolóknak jutott. Egy internetes szavazás eredményeként a FIFA szurkolói díját a Liverpool és a Borussia Dortmund tábora kapta meg, közösen énekelték az egymás elleni mérkőzésen aa vörösök futballhimnuszát, a You'll never walk alone-t. 

A FIFA ezt követően megmutatta a két tavalyi korosztályos női világbajnokság rövid összefoglalóját, Jordániában és Pápua Új-Guineában ugyanaz az ország győzött: Észak-Korea. 

Nem okozott meglepetést, hogy az év női edzője Silvia Neid, a német olimpiai bajnokcsapat azóta leköszönt, legendás trénere lett, megelőzve a két további jelöltet, az amerikai Jill Ellist és a svéd Pia Sundhagét. Frank Rijkaard adta át a győztesnek az elismerést. Az 52 éves Neid játékosként és edzőként 280 mérkőzésen képviselte Németországot, érdekes, hogy három évente (2010, 2013, 2016) érdemelte ki ezt a díjat. 

Carles Puyolt kérték a műsorvezetők a színpadra, hogy átadja a FIFA Fair Play-díját. A Chapecoense játékosaira emlékeztünk, akik tavaly repülőgép-szerencsétlenség áldozatai lettek. A díjat a kolumbiai Atlético Nacional kapta, az egyesület felajánlotta a Copa Sudamericanát a döntőbeli ellenfélnek, a Chapecoensének. 

Következtek a férfi edzők, Zinedine Zidane, a Real Madrid, Claudio Ranieri, a Leicester City edzője, valamint Fernando Santos, a portugál szövetségi kapitány volt a három jelölt. Ranieri kapta a díjat – a döntést Diego Armando Maradona jelentette be. 

Andrij Sevcsenko érkezett a színpadra, aki életműdíjat adott át a futsal királyának, a brazil Falcaónak. 

Mohd Faiz Subri kapta a FIFA Puskás-díjat. A Fenoméntól, Ronaldótól kapta, ez felért neki még egy díjjal. 

Gabriel Omar Batistuta ismétlést jelentett be: ismét az amerikai Carli Lloyd lett a világ legjobb női játékosa. Ezúttal a német Melanie Behringer és a brazil Marta végzett mögötte. 

Már csak egy díj volt hátra: a legfontosabb, amelyre leginkább figyel a világ. Gianni Infantino, a FIFA új elnöke adta át a saját bevallása szerint mágikus évet maga mögött tudó Cristiano Ronaldónak, aki Lionel Messit és Antoine Griezmannt előzte meg. 

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×