INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

kozák danuta

somogyi béla

olimpia 2016

kajak-kenu

baba

Így tervezi új ciklusát Kozák Danuta a baba után

Infostart

Ott szeretne lenni a tokiói olimpián, addig pedig fokozatosan építkezne az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta. Az Újpest kajakozója kiváló évet zár, a riói olimpián és a moszkvai Európa-bajnokságon is triplázott, nemrég pedig boldogan számolt be arról, hogy gyermeket vár.

“Ennél jobb évem nem lehetett, 2016 egy tökéletesen beteljesült álom. Már a felkészülésem is remekül indult, a versenyeken maximálisan tudtam koncentrálni, mindig kijött a lépés, még úgy is, hogy Rióban egy betegség megnehezítette a körülményeket. Ez egy igazán jól sikerült szezon volt” – összegzett az InfoRádiónak adott interjúban.

A nyár vége óta számos rendezvényen vett részt, szurkolókkal, köztük kíváncsi gyerekekkel is találkozott.

“Korábban augusztus 20-ig terveztem az évemet, utána kissé meglepődtem, hogy ennyien keresnek és szeretnek, nem számítottam arra, hogy ennyire belekerülök a forgatagba. Én is voltam ilyen kisgyerek, és soha nem mertem odamenni az akkori nagyokhoz, de jól esik, és örülök neki, hogy a mostaniakban van bátorság, és feltesznek olyan kérdéseket is, amelyeket én akkoriban nem mertem” – árulta el a MOL-csapat tagja.

Kozák Danuta 500 méteren az elmúlt években mindent megnyert, amit lehetett: ha csak a két arannyal zárt londoni olimpia óta eltelt időszakot tekintjük, a riói játékokhoz hasonlóan a júniusban megrendezett moszkvai Eb-n is aranyérmet szerzett egyesben, illetve a páros és a négyes tagjaként, míg a 2013-as duisburgi és a 2014-es moszkvai vb-n, illetve a két és fél éve rendezett brandenburgi kontinenstornán egyesben és négyesben, 2015-ben az olimpiai kvalifikációs milánói világbajnokságon pedig kettesben győzött.

Bár minden 500-as számban remekel (ráadásul 2014-ben a 200 egyesben szerzett Eb-címmel tette különlegessé a szezonját), megjegyezte, hogy érdemi különbség van a futamok előtti ráhangolódásban az egyesbeli és a csapathajós számok között.

“Egyesben azt kell feldolgozni, hogy egyedül vagy, nem támaszkodhatsz másra, csapathajóban azért a kommunikációval lehet oldani a feszültséget a döntő előtti percekben” – emelte ki Kozák Danuta.

Hogy mi a hagyományosan remekül szereplő magyar női kajakozók titka? Az ötszörös olimpiai bajnok szerint a felkészülés módja és a versenyzők hozzáállása.

“Riválisok vagyunk augusztus végétől a második válogató utáni csapathirdetésig, onnantól kezdve viszont csapattársakként viselkedünk, segítjük egymást az év fő versenyéig. Ez visz minket előre” – fogalmazott.

Kozák Danuta a saját eredményességének hátteréről hangsúlyozta, hogy párja és edzője, Somogyi Béla szerepe is kulcsfontosságú volt az elmúlt négy évben.

“Az egész olimpiai ciklusban mindent alárendeltünk az edzésnek, hogy minél többet és profibban készülhessünk. Rengeteget tett a sikerekért, meg tudta teremteni azokat a körülményeket, amelyeket előtte más sosem tudott: mindig az edzés volt fókuszban, tökéletesen kiszolgálta a profi munka igényeit” – fejtette ki.

Megjegyezte, hogy az ősszel jutott idő feltöltődésre, pihenésre is, november óta pedig könnyű edzéseket végez. Karácsony második napján közösségi oldalán jelentette be, hogy babát vár, így a következő idényt – benne az augusztusi racicei világbajnokságot – kihagyja.

“Szeretnék a tokiói olimpián ott lenni, előtte pedig minden évben szeretnék építkezni a 2017-es szezon pihenője után” – mondta hosszabb távú céljairól Kozák Danuta az InfoRádióban.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018