eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csabai Edvin: Remekül indult a szezon

A londoni olimpián tizenhárom versenyzőnk állt rajthoz, ehhez képest most tizenhét versenyző utazhat Rióba - mondta Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szakmai igazgatója. A duisburgi regattával lezárult az olimpiai kvalifikációs időszak a válogatottnak - jelzi az MKKSZ portálja, kajakkenusport.hu.

A magyarok 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus indulói helyet, vagyis összesen tizenhetet gyűjtöttek az augusztusi ötkarikás játékokra, ennyit egyetlen más nemzet kajak-kenus csapatának sem sikerült.

A világkupán ráadásul Kozák Danuta egyértelműen visszatért a világ legjobbjai közé egyesben és Csabai Edvin szakmai igazgató szerint az is fontos tanulság, hogy kiderült, 1000 méteren ismét éremesélyesként kell számolni legjobbjainkkal a férfi kajakos számokban. A kajakkenusport.hu interjúja.

A londoni olimpián tizenhárom versenyzőnk állt rajthoz és szerzett 3 arany-, 2 ezüst és 1 bronzérmet. Ehhez képest kiemelkedő eredménynek tűnik, hogy most tizenhét versenyző utazhat Rióba.....

Azzal, hogy múlt héten plusz két kvótát szereztünk, toronymagasan több indulói helyünk van, mint más nemzeteknek. Csak összehasonlításképpen, a második legtöbb riói kvótát szerző fehérorosz csapatnak összesen 12 versenyzője lesz ott az olimpián.

Ez az indulói létszám biztosítja számunkra, hogy a lehető legerősebb csapattal álljunk oda Rióban. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy női kajakban a négy olimpiai versenyszámban összesen 8 beülői hely van, de nekünk csak 5 versenyzőnk szerepelhet Rióban, így adott esetben előfordulhat, hogy nem utazhat olyan kajakosunk az olimpiára, aki egyébként nyerte a válogatókat.

Ugyanez a helyzet férfi kajakban, tíz beülői hely van, de csak nyolc versenyző lehet ott országonként, így időnként kompromisszumos megoldást kell keresni. Az ICF törekvése, hogy minél több ország versenyzői vehessenek részt az olimpián, ami a kis országoknak kedvező, a hozzánk hasonló nagy kajak-kenus nemzetek számára azonban nem. Például ha – más egyéni sportágakhoz hasonlóan – nálunk is lenne arra lehetőség, hogy számonként két magyar versenyző vegyen részt az olimpián, akkor minden női kajakos döntőben két egységünk indulna. Ez hiába lenne számunkra ideális, a sportág számára nemzetközi szinten igazságtalan lenne.

Mennyire elégedett a múlt heti eredményekkel?

A pótkvalifikációs versennyel maximálisan. Dombvári Bence nagy utat tett meg. A tavalyi eltiltása után, úgy tűnik, megkomolyodott, talán nem túlzás azt mondani, hogy felnőtt a feladathoz. Két nap alatt négy darab 1000 métert ment életre-halálra.

Közvetlenül a páros döntő után készült vele egy interjú, ha valaki azt megnézi, akkor lesz arról fogalma, hogy milyen, amikor egy sportoló a végsőkig feszítve a húrt kihajtja magát. Természetesen a párja, Hufnágel Tibor is nagyot ment, ők ketten bebizonyították, hogy 1000 méteren egyesben és párosban ismét számolni kell a magyarokkal. Nagyon jól szerepelt Horváth Bence is K-1 200 méteren. Ő szintén kvótát érő helyen végzett, az más kérdés, hogy a páros győzelme miatt mi addigra már elértük a maximálisan megszerezhető nyolc indulói helyet.

Azok is jól szerepeltek, akik a világkupán szálltak vízre?

Alapvetően igen. A tavaly világbajnoki címet szerző férfi kajak páros 200 méteren ismét dobogóra állhatott, második helyük azt jelzi, hogy Tótka Sándor és Molnár Péter jó úton jár a felkészülésben. A dolog másik fele az, hogy az első válogató eredményei alapján jelenleg nem az övék a legerősebb páros itthon, így különösen értékes a bombaerős mezőnyben szerzett magyar ezüstérem.

Még talán ennél is nagyobb örömet szerzett számunkra, hogy Kozák Danuta visszatért a legjobbak közé a nemzetközi mezőnyben is. A K-1 500 méter olimpiai címvédője kétszer „körbekajakozta” a szám tavalyi világbajnokát, az új-zélandi Lisa Carringtont, ami lélektanilag nagyon fontos az egész magyar válogatott számára. Ezért nekem kicsi furcsa volt Douchev-Janics Natasa szerdai szétlövés után tett nyilatkozata, hogy a csapat nem elég összetartó.

Azt tapasztaltam a világkupán és nagyon jó volt látni, hogy a fiatalabb versenyzők egymással és a Natasához hasonló rutinosabbakkal is jól megtalálják a hangot. Douchev-Janics ellenfele, a 21 éves Lucz Dóra is úgy nyilatkozott kint a regattán a magyar újságíróknak, hogy számára mekkora megtiszteltetés egy háromszoros olimpiai bajnokkal csatázni....

Ha már szóba hozta Douchev-Janics Natasát. A K-1 200 méterrel együtt már három számban eldőlt a válogató, mit szól az eredményekhez?

A női K-1 500 méterről és Kozák Danutáról már beszéltem. Azt hiszem a mutatott formája egyértelművé tette, hogy Csipes Tamara jól döntött, amikor nem állt ki vele a második válogatónak számító versenyen, hanem helyette itthon maradt készülni a párosra és arra, hogy számoljanak vele a négyes összeállításánál.

Tulajdonképpen nem meglepő Natasa sikere sem, annak azonban nagyon örülök, hogy van már olyan fiatal versenyzőnk is ebben a számban, aki ütőképes tud lenni a nemzetközi mezőnyben. C-2 1000 méteren a világkupán talán kicsit jobb szereplést reméltünk a korábbi világbajnok Vasbányai, Mike párostól, de nem szabad elfelejteni, hogy ők most nem egy éremre hajtottak, hanem arra, hogy bebiztosítsák az olimpiai indulásukat a szintén nagyon tehetséges és rendkívül fiatal Fekete, Petkó duóval szemben.

Nemcsak az épek, hanem a parakenusok is rió kvótákért utaztak Duisburgba, a szakág világbajnokságára, velük mennyire lehetünk elégedettek?

A verseny jobban alakult, mint számítani lehetett rá, eddig összesen egy kvótánk volt a paralimpiára, most újabb hármat szereztünk. Ez azt jelenti, hogy már ebben a szakágban is ott vagyunk a világ legerősebb nemzetei között. Először rendeznek kajakos számokat a paralimpián, nekünk pedig esélyünk van arra, hogy rögtön érmet szerezzünk, ami hatalmas eredmény lenne az egész országnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×