INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A budapesti olimpiáról vitáztak a parlamentben

Infostart / InfoRádió
A kormánypártok szerint Magyarország és Budapest képes a 2024-es olimpiai játékok biztonságos és sikeres megrendezésére, ám az ellenzéket megosztja a kérdés. A pártok képviselői egy az esemény lebonyolítására benyújtott fideszes javaslat nyomán vitáztak erről az Országgyűlésben.

A 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló javaslat célja az előkészületek keretszabályainak megteremtése – húzta alá expozéjában a fideszes Gulyás Gergely a javaslat egyik benújtójaként.

"Magyarország és Budapest képes a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok biztonságos és sikeres megrendezésére és lebonyolítására" - mondta Gulyás Gergely.

A törvényjavaslat tartalmazza a pályázati szakasz, illetve a rendezési jog elnyerése esetén a rendezési szakasz szabályait; törvényi szintre emeli a magyar állam, a fővárosi önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság között 2015. december 7-én aláírt együttműködési megállapodásban foglalt pályázati intézményi rendszert. 

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára történelmi lehetőséget látott az olimpia magyarországi megrendezésében.

"A törvény elfogadása azért is fontos, mert hazánk az egyetlen olyan pályázó, aki még nem rendezett olimpiát, így a rendezési képesség tekintetében esetlegesen megfogalmazandó kételyek eloszlatására rendelkezésre álló valamennyi eszközt, köztük az olimpiai törvény megalkotását is fel kell használnunk" - hangsúlyozta Fónagy János.

Hadházy Sándor, a Fidesz vezérszónoka maga is egyetértett a javaslattal.

"A magyar olimpiarendezési szándék egyidős a modern kori olimpiák történetével.

A szocialista Lukács Zoltán elismerte, hogy azon országok számára, amelyek megengedhetik maguknak az olimpia rendezését, előnyös lehet az esemény, de emlékeztette képviselőtársait, hogy az utóbbi időszakban egyetlen nyári olimpiát sem zártak pozitív szaldóval.

"Sőt van olyan ország is, amelynek a csődjében is közrejátszott az olimpia megszervezése" - mutatott rá Lukács Zoltán.

Hollik István, a KDNP részéről úgy látta, hogy az olimpiának össznemzeti, pártpolitikán felül lévő ügynek kell lennie.

A Jobbikos Vágó Sebestyén szintén támogatta a nyári olimpia magyarországi megrendezését.

"Mindaddig tudjuk támogatni, míg az ezzel megvalósuló beruházásokat nem a mutyi meg az oligarchák, meg a kormánypártok körüli üzletemberek fogja megírni" - szögezte le Vágó Sebestyén.

Ikotity István, az LMP képviselője úgy vélte, hogy nem az olimpiával van probléma, hanem a kormánypártokkal, illetve az ország állapotával, mert Magyarország nem alkalmas egy ekkora világrendezvény megrendezésére.

"Nem csupán hiba elindulni egy ilyen pályázaton, hanem egyszerűen bűn is" - mondta az LMP képviselője.

Hollik István zárszavában leszögezte: az olimpia megvalósíthatósági tanulmányában 700 milliárd forint szerepel költségként, a fennmaradó költséget előrehozott beruházások adják.


A címlapról ajánljuk