eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Forró pillanatok a duisburgi hidegben

Jó esélye van a magyar válogatott férfi kajak szakágának arra, hogy a meglevő hat olimpiai kvóta mellé további indulói helye(ke)t szerezzen az európai pótkvalfikációs versenyen.

A csütörtöki döntőbe beverekedte magát Dombvári Bence K-1 1000 méteren, Horváth Bence K-1 200 méteren és előfutamából egyenes ágon került a döntőbe a Dombvári, Hufnágel Tibor összeállítású kajak páros is a hosszabbik távon írja a kajakkenusport.hu. Közben a parakajakosok egy újabb riói indulói helyet a szerdai versenynapon.

A hideg duisburgi idő ellenére megizzadt Dombvári Bence szerdán, mire mindkét versenyszámban, K-1 és K-2 1000 méteren Hufnágel Tibor párjaként beverekedte magát a holnapi döntőbe. A reggeli egyes előfutamból ugyan közvetlenül juthatott volna be a fináléba, de ott csak harmadik lett, így „pótvizsgáznia” kellett a középfutamban, ahol viszont nem volt nála gyorsabb. Párosban ugyanakkor az előfutamból a legjobb idővel közvetlenül a döntőbe kvalifikálta magát a Honvéd duója.

„A hideg idő miatt nem sikerült bemelegednem a reggeli előfutamot megelőzően, így háromszor is vízre kellett ma szállnom – mondta Dombári Bence. – A párosban, az utolsó 150 méterre már alig volt erőm, szerencsére a kisgyerek (Hufnágel Tibor) berángatta a hajót a célba, ez most nagyon jól jött nekem. Hátszél van, ilyenkor rövidebb valamivel a táv, viszont nehezebb a levegővétel a hajóban. Mindkét számban meglehet a kvótaszerző hely, de párosban jobbak az esélyeink.”

Jól debütált K-1 200 méteren a nemzetközi mezőnyben Horváth Bence is. A győri versenyző cseppet sem tűnt megilletődöttnek, már az előfutamban megverte a szám olimpiai címvédőjét, a brit McKeevert és a spanyol Craviotto mögött befutva, erős idővel jutott a középfutamba. Onnan pedig simán, első helyezettként kvalilfikálta magát a csütörtökön 13 óra 48 perckor rajtoló döntőbe.

„Igaz, hogy megvertem az olimpia bajnokot az előfutamban, de azért a döntőben még simán kikaphatok tőle – mondta a legjobbak közé idén tavasszal valósággal berobbanó Horváth Bence. – A középfutamban sokkal jobban mentem, ez volt az első jó pályám itt Duisburgban, bizakodó vagyok a folytatást illetően. A döntőben semmilyen teher nem fogja nyomni a vállam, ha úgy versenyzek majd, ahogy edzéseken szoktam menni, akkor meglehet a kvóta.”

Bár eddig még a parakajakosoknak sem rendeztek döntő futamokat Duisburgban, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a magyar válogatott ma ismét szerzett egy paralimpiai kvótát. KL-2-es kategóriában Rozbora András bekerült a holnapi világbajnoki döntőbe, ahol vele együtt összesen 4 olyan versenyző szerepel majd, aki tavaly nem szerzett riói indulói helye. Miután ezen a regattán összesen négy kvóta talál gazdára, így a Honvéd sportolója, Pruzsina István tanítványa ott lehet a paralimpián.

„Rozbora András mai sikere után csütörtökön esélye lehet Suba Róbertnek is KL-1-ben a kvótaszerzésre – mondta a versenynap végén Weisz Róbert, a parakenu válogatott szövetségi vezetőedzője. – Ha neki is összejön ez a bravúr, akkor minden előzetes várakozásunkat felülmúlva, összesen négy versenyzővel vehetünk részt a szeptemberi paralimpián.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×