eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

El clásico előtt - Hiányzik a Real Madridból a realitás

Szombat este a futballvilág a Camp Noura, Barcelonára, az El Clásicóra figyel. A spanyol, sőt a világsajtó kiemelten foglalkozik az előkészületekkel, szinte minden kulcsjátékos nyilatkozik. Gareth Bale is, aki vagy téved, vagy látnok.

A walesi szélső azt mondta, hogy miután csapata sokkal egységesebb, összeszedettebb, mint az idény korábbi szakaszában volt, nyerési eséllyel megy Barcelonába. Ez a kevésbé vitatható mondata a nyilatkozatának, ugyanis úgy folytatta, hogy ha nyernek, még a bajnoki címre is marad esélyük.

Fő az optimizmus, de a realitás az más. A Barcelona tízpontos előnyben van, ebből lenne hét a hátralévő hét fordulóra. Nagy fordulat bármikor történhet, de a Barça 2008 tavasza óta egyszer sem szerepelt olyan rosszul, mint amivel most elvesztené a bajnoki címet. Nem szólva arról, hogy arra sincsen garancia, hogy a Madrid megnyeri az összes hátralévő bajnokiját.

Így aztán a szombati meccs „tétje” inkább a presztízs. Vagy például az, hogy meg tudja-e kaparintani a Real Madrid története századik, a Camp Nouban szerzett gólját. A két csapat eddig 85-ször találkozott ott, a mérleg 49 katalán győzelem, 17 döntetlen és 19 Real Madrid-siker. A „fehérek” 99 találatából Paco Gento lőtte a legtöbbet (8).

A két csapat vélhetően a legerősebb összeállításában játszhat majd, egyedül Jordi Alba szereplése kétséges. A barcelonai Sport is csak a balhátvéd játékát ítéli meg kétesélyesnek, kiemelve, hogy ezúttal nem fogott a FIFA-vírus a Barça játékosain, szinte mindenki kiváló állapotban tért vissza hazája válogatottjától, beleértve a Dél-Amerikában jártakat is, akik közül egyébként Neymar kihagyta a második, a paraguayiak elleni világbajnoki selejtezőt az eltiltása miatt. Felépült ellenben Sergi Busquets, aki az elmúlt napokban sérült volt.

Ugyanez igaz a másik oldalra is, ahol Sergio Ramos játéka miatt aggódtak a csapat hívei. A BBC trió mindhárom tagja harcra készül, így Cristiano Ronaldo is, aki vezeti a la Liga góllövőlistáját (28 gól), annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban gyakran kritizálták amiatt, hogy nem olyan hatékony, mint az előző idényekben. (Egyébként a spanyol bajnokság mellett a BL góllövőlistáját is vezeti...) Ugyanakkor tény, hogy a portugál szupersztár nem szerzett gólt a legutóbbi négy olyan meccsén, amelyet a bajnokság élcsapatai ellen vívott a Real Madrid, s ez tőle felettébb szokatlan. Ami az El Clásicókon szerzett gólokat illeti, klubja örökranglistáján egyelőre a harmadik, Raúllal holtversenyben.

Karim Benzema jóval CR7 mögött áll a góllövőlistán, de az MSN és BBC hármasokból neki a legjobb a mutatója: a mostani bajnoki idényben minden a pályán töltött 78 percében a kapuba talált. Gareth Bale eddig a pályafutása során csak egy gólt szerzett El Clásicón, de az nagyon emlékezetes, a fél pályát végigrohanva nyerte meg a 2014-es Király-kupa (Copa del Rey) döntőjét vele.

A katalánok triójából Neymar egészséges, de eltiltás miatt pihent a hét elején, a paraguayiak ellen. Luis Suárez, aki a mostani szezon leggólerősebb Barcelona-játékosa az uruguayiak múlt heti meccsén talált kapuba. Lionel Messi a bolíviaiaknak lőtt gólt büntetőből. Az argentin egyébként az El Clásicók eddigi gólkirálya, minden sorozatot figyelembe véve 21 találatnál jár. Utána három Real Madrid-játékos, Alfredo Di Stéfano (18), Raúl és Cristiano Ronaldo (15-15) következik. Kizárólag a bajnoki mérkőzéseket tekintve sincsen gólerősebb Messinél, de ott, talán csak szombat estig, Di Stéfanóval holtversenyben első (14-14).

A hadra fogható játékosok közül Andrés Iniesta (32) játszott eddig a legtöbb El Clásicón, eggyel megelőzve Messit. Az örökranglistát 42 találkozóval Gento, az ifjabbik Manuel Sanchis és Xavi vezeti.

Érdekes, hogy egy ilyen mérkőzés mindig felszínre dobja a legőrültebb híreket. Az első számú brit bulvárlap, a Sun, például, azzal vezeti fel a meccset, hogy a Manchester City nem tett még le Messi nyári megszerzéséről, s persze érvként hozzáteszi, Pep Guardiola lesz majd az angol együttes edzője. Ugyancsak átigazolási találgatás főszereplője a hét elején a német válogatott az olaszok elleni győztes mérkőzésén is szerepelt Marc-André ter Stegen is, akit több más angol klubbal egyetemben a Manchester United is vinne, feltehetően felkészülve David de Gea esetleges távozására is.

Mint közismert, Luis Enrique a Barcelona vezetőedzője is játszott a Real Madridban, de jóval azelőtt még, hogy Zinedine Zidane a királyi klubhoz igazolt. Így játékostársak sem voltak, ellenben ellenfelek igen, a 2003-as El Clásicón támadt is egy emlékezetes afférjuk.

A mérkőzés természetesen részben az emlékezésé lesz, a Barcelona mélyen gyászolja Johan Cruyffot. Mind a nyolc, még életben lévő korábbi elnök ott lesz a díszpáholyban. A találkozó gyászszünettel kezdődik majd, a 90 000 néző pedig élőképpel és a Köszönjük, Johan (Grácies Johan) felirattal búcsúzik története egyik legnagyobb alakjától.

A mérkőzés szombaton 20.30-kor kezdődik, a találkozót a Sport1 élőben közvetíti. (A felvezetés már 19.15-kor elkezdődik.)

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×