INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Érmeket kell visszaadnia hat orosz atlétának

InfoRádió / MTI
Olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmeket kell visszaadnia hat orosz atlétának azt követően, hogy doppingügyükben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) adott igazat az Orosz Atlétikai Szövetséggel (VFLA) és az Orosz Doppingellenes Ügynökséggel (RUSADA) szemben.

A RUSADA korábban már eltiltott öt gyaloglót - Olga Kanyiskinát, a 2008-as pekingi olimpia 20 kilométeres számának aranyérmesét, Szergej Kirgyapkint, a londoni olimpia 50 kilométeres bajnokát, Valerij Borcsint, a pekingi 20 kilométeres győztest, valamint Szergej Bakulint, aki 2011-ben 50 kilométeren lett világbajnok, és Vlagyimir Kanajkint, aki ugyanakkor volt vb-ezüstérmes 20 kilométeren -, valamint Julija Zsaripovát, a 2011-es vb és a 2012-es olimpia női 3000 méter akadályfutásának aranyérmesét, miután a biológiai útlevelükben a szakemberek hosszú évekre visszavezethetően abnormális eltéréseket mutattak ki.

Kanajkint örökre, Borcsint nyolc évre, Kanyiskinát, Kirgyapkint és Bakulint három év két hónapra, míg Zsaripovát két és fél évre tiltották el.

Az IAAF azt kifogásolta, hogy a VFLA, illetve a RUSADA nem törölte visszamenőleg az eredményeket. Kirgyapkin, Borcsin és Kanyiskina esetében 2009 augusztus és 2012 október, Bakulin és Kanajkin esetében a 2011 február és 2012 december, míg Zsaripova esetében a 2011 július és 2013 július között.

A mostani CAS-döntés értelmében - többek között - Kirgyapkinnak a londoni aranyérmét, Bakulinnak a 2011-es vb-aranyérmét, Kanyiskinának a 2009-es és 2011-es vb-címét, a 2010-es Eb-aranyérmét és a 2012-es olimpiai ezüstérmét, Borcsinnak a 2009-es és 2011-es vb-címét, Kanajkinnak a 2011-es vb-aranyát, Zsaripovának pedig a 2011-es vb- és a 2012-es olimpiai aranyérmét kell visszaszolgáltatnia.

A 2014-ben kirobbant orosz doppingbotrány nyomán az IAAF tavaly novemberben felfüggesztette a VFLA-t, ami azt jelenti, hogy versenyzői jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a riói olimpián sem lehetnek ott.

Oroszországban már nemcsak az atlétika, hanem más sportág is "célkeresztben" van. A The Times brit lap szerdán azt állította: az orosz úszók is éveken keresztül szisztematikusan doppingoltak, míg a január elseje óta tiltólistán lévő meldoniummal sok orosz sportoló bukott le.

Például Marija Sarapova ötszörös Grand Slam-torna győztes teniszező, Jekatyerina Bobrova olimpiai és Európa-bajnok jégtáncos, Szemjon Jelisztratov olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó, valamint Pavel Kulizsnyikov ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó szervezetében is ezt a szívgyógyszer-hatóanyagot mutatták ki.

A címlapról ajánljuk