eur:
389.07
usd:
361.82
bux:
68498.04
2024. május 8. szerda Mihály

Saját magát köti gúzsba az új időmérő rendszer

A szakértő szerint nem hozza majd a várt izgalmakat a Formula-1-es autós gyorsasági világbajnokság új, a jövő hétvégén debütáló időmérő edzése, amikor folyamatosan esnek majd ki a leglassabb versenyzők - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Gábor formula-1-es szakkommentátor. A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják hétfőn 18 órától az InfoRádióban.

"Semmi értelme nem volt ennek a változtatásnak. Ha valamihez nem kellett volna hozzányúlni, az az időmérő edzés. Kíváncsi vagyok a gyakorlati megvalósításra, de nekem van egy forgatókönyv a fejemben arról, hogy mit csinál majd a csapatok nagy része" - mondta Wéber Gábor Formula-1-es szakkommentátor az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szerinte nem az időmérő etapok végére sűrűsödik be majd az izgalom, hanem rögtön az elején.

"Fogják magukat és az első három-négy percben kimennek a csapatok. Egy guminak egy köre van, ha van is benne több, az már sokkal lassabb. Ha az első körét megnyomta valaki, akkor onnantól kezdve azzal a gumival már nem lehet ugyanúgy menni. Miután viszont az időkorlát köti a versenyzőket, az első pár kiesőnek egyetlen mért köre lesz" - hangsúlyozta a szakkomentátor.

Mint mondta, ha valaki forgalomba kerül és sárga zászlót kap vagy feltartják - akkor gyakorlatilag nem lesz lehetősége arra, hogy normális kört futhasson.

"Onnantól kezdve, ha valaki jó kört futott, szépen beül a boxba, felméri, hogy nagyjából milyen időre lesz szüksége és vár. Nem akarnak gumit használni, hiszen adott számú gumijuk van egy versenyhétvégére, nem kapnak plusz gumit ezekre a szabályokra. A saját érdekük, hogy minél többet spóroljanak. Nem fognak kimenni és őrülten körözni, bármilyen jól hangzik ez a rendszer. Ehhez két dolog kellene: plusz gumik, vagy olyan gumik, amelyek 10-15 kört bírnak a teljesítmény visszaesése nélkül, de ilyen gumit nem nagyon gyártanak a Formula-1-ben." - fogalmazott Wéber Gábor.

A szakkomentátor úgy véli, innentől kezdve saját magát köti gúzsba ez a rendszer, pont azzal, hogy míg eddig a végére csúcsosodott ki az izgalom - ami normális dramaturgiailag - most az elején lesz a verseny izgalmas, és nagyon sokszor előfordulhat, hogy az utolsó pár percben a csapatok nagy része a garázsban ül majd.

"Néhányan kimennek próbálkozni, de csak ímmel-ámmal, és nem lesz akciódús verseny. Ez a rendszer csak esőben működhetne, mert az esőgumikkal több kört lehet megtenni. Az esőben fordul elő a legtöbbször, hogy az utolsó pillanatig, folyamatosan javulnak az idők. Amíg az esőgumi futófelülete normális és a vízelvezető csatornák is működnek, a versenyző kitapogathatja a tapadási körülményeket. A vizes gumik még le is húzzák is az ideális ívről a vizet, tehát amúgy is egyre jobban tapad a pálya, vagyis önmagát generálja a folyamat. Ezt akarják most elérni ezzel a szabályrendszerrel száraz időben is, csak teljesen más az alapfelállás, tehát nem is működhet ugyanúgy" - mutatott rá Wéber Gábor.

Korábban az index.hu is megírta, hogy mély vízbe ugrik az F1, mert élesben próbálják ki a kieséses kvalifikációs rendszert, és senki nem tudja, milyen lesz pontosan, de feltételezhetők bizonyos hatások és körülmények.

Az új szabályok szerint az első harmad 16 perces lesz, 7 perc után kiintik azt a pilótát, aki a leggyengébb időt futotta, majd 90 másodpercenként kiintik a leglassabbat, mígnem 15 kocsi marad a pályán. A végén irány a box pár percre, mint eddig.

A második harmad 15 perces, hat perc után kiszáll a leglassabb köridős. Utána 90 másodpercenként lehívják a leglassabbat, amíg nyolcan maradnak. Ismét kis pihenő a depóban.

Az utolsó harmad 14 perces a nyolc legjobb autóval. Öt perc után megy ki a leglassabb, 90 másodpercenként egyenként a többi, mint az előző két harmadban, mígnem csak két kocsi marad a végső 90 másodpercre, amikor is egymás ellen döntik el, kié lesz a pole pozíció - összegezte az index.hu az új szabályokat.

A Formula-1 idei szezonja az Ausztrál Nagydíjjal indul március 20-án, az időmérő edzés március 19-én, szombaton lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Egyre több német politikus válik súlyos támadások áldozatává – Mégis mi történik Európa legerősebb országában?

Egyre több német politikus válik súlyos támadások áldozatává – Mégis mi történik Európa legerősebb országában?

Az elmúlt napokban több súlyos fizikai támadás is ért német politikusokat; a vezető kormánypárt, az SPD európai parlamenti képviselőjét meg is kellett operálni egy múlt pénteki drezdai incidenst követően. A német politikusok elleni támadások száma az elmúlt években látványosan megnőtt, a statisztikák szerint a zöldpárti politikusok szenvedik el a legtöbb atrocitást. A drezdai támadás hátterében egy zömmel fiatalokból álló szélsőjobboldali csoport sejlik fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 8. 15:43
×
×
×
×