INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Sokat kell tenni a kluboknak is a nézőszám emeléséért

Infostart / InfoRádió
A Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára szerint nem szerencsés, hogy a televízió hétvégenként több bajnoki mérkőzést is közvetít, mert így kevesebb néző megy ki a stadionokba. Vági Márton bízik benne, hogy a nézőszám már most tavasszal növekedésnek indul.

A játék minősége, a stadionok állapota, a pályák állapota, a hangulat, a kultúra, a minőség - ezek mind oda vezettek, hogy tényleg nem túl vonzóak a mérkőzések, tényleg a fanatikusok járnak mérkőzésre. Eközben otthon ülve a fotelben sokan nézik a meccseket, elég jó a nézettség. A tévécsatornák adatai szerint a magyar bajnoki mérkőzéseknek jobb az átlagos nézettsége, mint a spanyol rangadóknak - mondta az InfoRádiónak Vági Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkára.

Szerinte ahhoz, hogy az emberek kimenjenek a stadionokba, elég sok változásnak kell történnie. Voltak ebben lépések, "az előttünk álló két évben nagyon sok változás fog történni, elsősorban az infrastrukturális állapotokban. Hogy a klubok tegyenek azért, hogy kijöjjenek a nézők, hogy kiszolgálják őket. (...) Ezek együtt azt gondolom, hogy el fogják hozni a nézőszám emelkedését. Már a tavasz is egy jobb számot fog mutatni, de az igazi áttörést 2017-18-ra kell elérni".

Vági Márton arról is beszélt, hogy a külföldi mérkőzéseknek nincs elszívó hatása. "Az élő mérkőzésnek a varázsa az sokkal nagyobb. Nem ugyanaz egy mérkőzést megnézni a fotelből, csak fáradság, hogy egy óra alatt érek ki, hogy sorba kell állni, hogy ki kell fizetnem az ezer forintos jegyet, hogy fagyoskodom vagy kulturálatlan körülmények között vagyok. (...) Kint lenni akár csak egy 6 ezres stadionban telt ház mellett az egy értékesebb hangulat, mint a tévében ugyanazt a mérkőzést megnézni" - tette hozzá.

Az MLSZ főtitkára kifejtette, a nézőtéri jegybevétel nagyon alacsony egyelőre. Ha van egy 500-600 milliós bevétele egy klubnak, akkor abból a jegybevétel egy átlagos klubnál 50 millió, vagyis tíz százalék. "Azt gondolom, hogy 200 milliónak kellene lenni" - fogalmazott.

Hanganyag: Dénes Tamás


A címlapról ajánljuk