eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

El Clásico: semmi politika, ez futball!

"Vasárnap este megáll az élet Spanyolországban. Ilyen az El Clásico. Ez a világ legfontosabb párharca" - mondta José Mourinho, a Real Madrid edzője az idény első bajnoki "csúcstalálkozója" előtt.

A két gárda a 2012-2013-as szezonban a spanyol Szuperkupáért már játszott egymással. Mindkettő megnyerte a maga hazai mérkőzését, a Madrid jobban így elhódította a serleget. Mint ahogy megnyerte áprilisban a legutóbbi bajnokit is, s elvette a Barcelonától a bajnoki címet.

Ugyanakkor nem akad olyan fogadóiroda ma Európában, aki ne a katalánokat tartaná a meccs esélyesének. A meccsel kapcsolatos dilemma leginkább az, hogy ha - a papírformának megfelelően - a Barcelona nyer, ezzel máris, októberben eldől-e a spanyol bajnokság. Tito Vilanova válasza erre egyértelműen a nem, a semlegesek ellenben azt mondják, a 11 pontos különbség, noha nagyon sok mérkőzés van még az idényből, a Barcelonával szemben szinte behozhatatlan lenne.

Akad olyan barcelonai lapvélemény is, amely szerint a Barca megnyeri az El Clásicót, még nem lehet biztos a dolgában - de az első számú riválisa már az éppen ma este ugyancsak egymás ellen játszó Atlético Madrid és Málaga közül kerülhet ki.

A katalánoknál a védelem összeállítása kérdéses, mint Gerard Piqué és a Benfica elleni keddi BL-meccsen a karjára esett Carles Puyol is sérült. A legvalószínűbb, hogy Javier Mascherano és Alex Song húzódnak majd a védelembe. A Real Madridnál Sami Khedirát, Luka Modricot és Mesut Özilt Mourinho kihagyta az Ajax ellen megnyert BL-találkozón a kezdő csapatból, alighanem kettőt közülük most biztosan páyára küld. De lehet, hogy mindhármukat, hiszen a Manchester City elleni BL-találkozón kiderült, működik egymás mellett is Modric és Özil játéka.

Főszereplő lehet Cristiano Ronaldo, aki a legutóbbi négy, a Camp Nouban játszott mérkőzése mindegyikén szerzett gólt. A Marca szerint az El Clásicók történetének két legjobb góllövője játszik ma egymás ellen, megemlítve, hogy a 2009-2010-es idény kezdete óta ketten együtt 234 gólt szereztek a Primera Divisiónban. A mostani idényben mindkét játékos hat bajnoki gólt ért el eddig, ezzel holtversenyben a második helyen állnak a Pichichi-díjért folyó versenyben a kolumbiai Radamel Falcao mögött. A Marca azt is megemlíti: ez az utolsó igazán nagy alkalom és mérkőzés, amely a két ász, CR7 és Messi között dönthet az Aranylabda-díjért folyó párharcban. (Talán túlzás azért azt gondolni, hogy a két klub spanyol játékosai esélytelenek lennének a díjra.)

A meccsnek biztosan ad némi politikai színezetet az elmúlt napok-hetek katalóniai történés sorozata. Victor Valdés, a csapat kapusa (aki ma este rekorder lehet, ha pályára lép, ő lesz a legtöbb El Clásicón szerepelt Barcelona-kapus) sietett is megerősíteni, ez egy futballmérkőzés lesz, nem pedig Katalónia-Spanyolország összecsapás. Tito Vilanova, a hazai csapat edzője alkalmasint hasonló gondolatokat megfogalmazva mondta: Ez egy futballmérkőzés lesz, semmi több."

Az El Clásicót a Sport1 közvetíti, a felvezető program 19.00 órakor, maga a mérkőzés 19.50-kor kezdődik.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×