eur:
386.63
usd:
355.8
bux:
68278.69
2024. május 17. péntek Paszkál

Az olimpia, ahol a terror beárnyékolta a sportot

Münchenben negyven éve ezen a napon történt az olimpiai játékok történetének legsúlyosabb katasztrófája. A világ legnagyobb sporteseményének biztosítására azóta rengeteg pénzt költöttek, a valós fenyegetettség ugyanakkor az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint jóval kisebb.

A német hatóságok kudarcot vallottak az 1972-es müncheni olimpián történt véres túszdrámánál - mondta az izraeli állami levéltár vezetője azokra a dokumentumokra hivatkozva, amelyek most kerültek nyilvánosságra. Az akkori Moszad-főnök kritikus jelentése hozzá nem értést és közönyösséget rótt fel akkor a német biztonsági szerveknek.

1972. szeptember 5-én palesztin terroristák a müncheni olimpiai faluban túszul ejtettek tizenegy izraeli sportolót, és a tragikusan végződött szabadító akcióban mindegyik izraeli, öt túszejtő és egy német rendőr meghalt.

Az internetre most föltöltött dokumentumok nagy része olyan titkos irat volt, amely tulajdonképpen csak ötven év múltán lett volna megismerhető a nagyközönség számára. A most közzétettek nem módosítják alapvetően az eddig ismert képet, csak újabb részleteket adnak hozzá.

Ezek közül különösen érdekes lehet Golda Méir akkori miniszterelnök lépéssorozata, hogy gátat vessen a Németországhoz fűződő kapcsolatok romlásának a tragikus események után. Mint a levéltár vezetője kiemelte, Méir igyekezett védelmébe venni Németországot és különösen az akkori német kancellárhoz, Willy Brandthoz fűződő kapcsolatait.

Óriási a biztonsági készültség az olimpiák idején, Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő ugyanakkor korábban azt emelte ki az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy nem éri meg a terrorszervezeteknek a világ legnagyobb sporteseményére akciót időzíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×