eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem tesz jót a sportolóknak a hosszú utazás

Több mint kétszeresére emeli a megbetegedés kockázatát, ha távoli mérkőzésekre öt vagy több időzónát utaznak át a sportolók - állapították meg dél-afrikai kutatók, akik a British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban tették közzé erről szóló tanulmányukat.

Martin Schwellnus kutatócsoportjával 259 rögbijátékost vont be vizsgálataiba. 2010-ben egy nagy, nemzetközi tornát követtek nyomon, amelynek keretében a csapatok Dél-Afrika, Új-Zéland és Ausztrália között utazgattak.

A kutatók eredményei szerint, amikor otthon játszottak a csapatok, akkor a játékosok összesített idejét tekintve 1000 napra 15,4 napnyi gyengélkedés jutott, amikor azonban legalább öt időzónával távolabb mérkőztek meg, akkor 1000 összesített napra 32,6 betegnap jutott.

Külön érdekes az, hogy amikor hazatértek, akkor a betegnapok száma újra visszaesett, mindössze 10,6 nap volt 1000 napra vetítve.

Schwellnus úgy véli, hogy a betegségek gyakoribbá válását nem maga az utazás okozza, sokkal inkább az, hogy a sportolók kikerülnek megszokott környezetükből. "Úgy tűnik, hogy az utazás stresszei nincsenek hatással a játékosokra, hiszen hazatérésük után a betegség kockázata nem magasabb a szokásosnál" - magyarázta a BBC hírportáljának.

Sokkal inkább befolyásolja állapotukat a levegőszennyezettség, a hőmérséklet, a páratartalom, a magasság, az élelem, az allergének és kórokozók megváltozása - vélekedett a kutató.

A rögbi torna 16 hétig tartott, a játékosok 2-11 órát utaztak a mérkőzések helyszíneire. A csapatorvosok minden jelentett megbetegedést feljegyeztek, összesen 469-et, a játékosok 72 százalékára vonatkozóan. A legtöbb betegséget fertőzés okozta, 31 százalék a légzőszerveket érintette, 27,5 százalék az emésztőrendszert, 22,5 százalék pedig a bőrt és a lágy szöveteket - idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×