INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Így búcsúzott London az olimpiától

Infostart / InfoRádió
Nyolcvanezer néző előtt, három órán át tartó, látványos könnyűzenei showműsorral zárta be a harmincadik nyári olimpiát London. Felvonult a brit pop- és rockzenészek színe-java. London polgármestere ünnepélyesen adta át az olimpiai lobogót kollegájának, a 2016-os játékokat megrendező Rio de Janeiro első emberének.

Akárcsak a megnyitón, ezúttal is az volt a cél, hogy a show a stadion minden oldaláról tökéletesen élvezhető legyen. Míg a nyitóparádén Anglia történetével ismerkedhettünk meg, ezúttal London mindennapi élete volt a bevezető téma, majd többórás zenei műsor következett, olyan világhírű együttesek és sztárok részvételével, mint a Madness, a Pet Shop Boys, a Queen, George Michael, a Kaiser Chiefs, Annie Lennox, Fatboy Slim, a Kinks, a Spice Girls, a Take That és a The Who. Mindez a látványosság jegyében. Négyezer szereplő szórakoztatta a szerencsés jegytulajdonosokat - úgy hírlik, egyesek a záróünnepség kezdete előtt 1500 fontot kínáltak egy-egy jó helyre szóló belépőjegyért, ami több mint félmillió forintnak felel meg.

A pekingi olimpia óta tudják a rendezők, hogy a ritmikus dobolás mindig tetszést arat. Ezért a londoni forgalmat, sőt csúcsforgalmat, a taxikat, az építészeti nevezetességeket bemutató műsorrészben a Stomp negyven, vad ritmusokat doboló ütőse szolgáltatta az aláfestést. S közben 4000 önkéntes táncolt, énekelt, tornázott a háttérben.

Mindig volt valami látnivaló. Átvonult a stadion porondján a skarlátzubbonyos királyi Coldstream Gárda zenekara, vajfehér Rolls Royce gépkocsik futottak néhány kört, majd bemutatkoztak a legjobb brit divattervezők is, kreációikat topmodelek csillantották fel, így például Kate Moss és Naomi Campbell.

A grandiózus popzenei show előtt, egybevegyülve özönlött a stadion közepére több ezer olimpikon, közöttük érmesek tucatjai. Õk közvetlen közelről élvezhették a műsort. A kamerák sűrűn pásztáztak közöttük, Kokinkínától Urumburuig megannyi nemzet sportolóit láthattuk, de a magyarokat sajnos nem. Az operatőrök nem szúrták ki még az aranyérmeseinket sem.

A humort ezúttal Eric Idle képviselte, a közismert Always Look at the Bright Side of Life, azaz Keresd mindig az élet napos oldalát kezdetű dallal, melynek az előadásába hamarosan bekapcsolódott egy Bollywoodból szalajtott hindu táncegyüttes, indiai módra formálva a dallamot.
A hagyománynak megfelelően elhangzott a görög és az angol himnusz, - II. Erzsébetet a királyi páholyban ezúttal a popzenét nála jobban kedvelő Harry herceg képviselte, - walesi férfikar énekelte el az olimpiai himnuszt, melynek dallamai alatt lekúszott az árbocról az olimpiai zászló, hogy ezt Boris Johnson londoni polgármester átadhassa a következő olimpiát rendező Rio de Janeiro polgármesterének, Eduardo Paes-nek.

Először lesz olimpia dél-amerikai országban. S a brazilok ízelítőt nyújtottak abból, amit négy év múlva náluk láthatunk: tüzes szambát adtak elő, egy közszeretetnek örvendő riói utcaseprő vezetésével, aki sztárrá nőtte ki magát rögtönzött utcai táncaival. A porondra ekkor elegáns úr sétált be, majd levette a zakóját, feltárta az alatta viselt focista mezt. A közönség felújongott: Pelé!

Felcsendült a brazil himnusz is, végül pedig elhangzott az olimpiai rendezőbizottságot vezető Lord Coe, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, Jacques Rogge-nak a beszéde. Köszönetet mondtak a résztvevőknek és a rendezőségnek, a sok ezer önkéntes segítőnek is, s egyaránt hangsúlyozták, milyen inspirációt jelent egy-egy olimpia a sportot megkedvelő fiatalok számára.

Az olimpiai láng a brit királyi balett-társulat 200 tagjának tánca közepette aludt ki. Végük éjfélkor pompás tűzijáték kápráztatta el a záróünnepség közönségét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk