eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Több tízmillió forintot mozgat meg az Ungvári-ügy

Több tízmillió forintot mozgat meg az Ungvári-ügy - tudta meg az InfoRádió. A doppingolás miatt két évre eltiltott cselgáncsozó esete a fellebbezés után a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) kerülhet, ennek milliós nagyságrendű költségei vannak, míg az Ungvári Attila ártatlanságában bízók hamarosan komoly nyomravezetői díjat tűznek ki. A sportoló azzal védekezik, hogy az italába tiltott szereket csempésztek, az ügyben a rendőrség még nyomoz. Ha végül felmentik és a londoni olimpián sikeres lesz, akkor a magyar szövetség és a versenyző is több tízmillió forinthoz juthat. A pekingi egyéni győztesek állami jutalma 20 millió forint volt.

A versenyző ügyvédje szerint a nyomozás érdekeire hivatkozva a rendőrség még nem árulhat el részleteket, de biztos benne, hogy kiderül az ügyben az igazság. Ruttner György ugyanakkor az InfoRádiónak megjegyezte: nem mindegy, hogy mikor. Ha hamarabb, akkor lehet, hogy nem is jut el a fellebbezés Svájcba. A CAS előtt legtöbbször helyi ügyvéd szólal fel, most azonban Ruttner György képviseli majd Ungvári Attilát. A költségek még úgy is több millió forintot tehetnek ki, hogy az ismert ügyvéd nem piaci áron, hanem jelképes összegért segít a 23 éves dzsúdósnak.

A 73 kilós versenyző januárban, a Bakuban rendezett Világkupa-versenyen az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolollal bukott meg, majd a pozitív eset nyilvánosságra kerülése előtt indult a februári Hungária Kupán, amelyet meg is nyert. A budapesti viadalon levett mintájából már három tiltott szert, két anabolikus szteroidot és egy vízhajtót mutattak ki.

A sajtóban korábban megjelent, hogy Ungvári Attiláék a súlycsoportjában szereplő Taraba Sándorra gyanakodnak, aki cáfolta a vádat. Mindkét sportoló poligráfos vizsgálattal próbálta bizonyítani igazát. A rendőrség egyes értesülések szerint Taraba Sándort még ki sem hallgatta.

A doppingeljárást a nemzetközi szövetség (IJF) folytatta le, és már májusban döntött Ungvári Attila kétéves eltiltásáról, de a magyar szövetség ezt csak szerdán hozta nyilvánosságra.

A cselgáncsozó büntetése 2013. március 7-én jár le, ez alapján a londoni olimpián nem indulhat. Az IJF akkor törli az eltiltást, ha a magyar rendőrség perdöntő bizonyítékokat szolgáltat Ungvári Attila ártatlanságáról.

Ruttner György az InfoRádiónak elmondta, hogy a ceglédi egyesülethez kötődő és a sportoló ártatlanságában bízó üzletemberek, szponzorok a napokban 5 és 20 millió forint közötti nyomravezetői díjat tűznek ki. Bízik benne, hogy ez is segíti az ügy felderítését.

Ungvári Attila továbbra is ártatlannak vallja magát, és az InfoRádió megkeresésére hangsúlyozta, hogy nem tud belenyugodni az ítéletbe, interjút azonban nem akart adni.

A magyar szövetség főtitkára, Nagy György az InfoRádiónak arról beszélt, hogy nem javasolták a fellebbezést, mert az ügy körülményeit ismerve súlyosabb - négytől nyolc évig terjedő - büntetést is kaphatott volna, de támogatják a korábban olimpiai éremesélyesnek tartott Ungvári Attilát a mostani döntése után is.

Ruttner György szerint a jelenlegi helyzetben érthető a nemzetközi szövetség döntése, de bíznak benne, hogy a rendőrségi nyomozás eredményes lesz, így javulnak a versenyző esélyei. Szerinte nem volt más választásuk, mint fellebbezni, mert egy kétéves kihagyás ebben a sportágban szinte biztosan a versenyző pályafutásának végét jelentené.

Az ügy tehát a pénz mellett a versenyző jövőjéről, a magyar judo tekintélyéről és a Londonba utazó magyar csapat eredményességéről is szól - érzékeltette Ruttner Görgy.

Szerző: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×