eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért esett ki az MTK? - szezonértékelés az NB I csapatairól (4.)

Fordulatos volt a magyar labdarúgó NB I 2010-2011-es idénye. Például: a Pápa néhány nagyszerű eredmény dacára összecsuklott, a Siófok Budapesten és a címvédő ellen harcolta ki a bennmaradást, a Szolnok fél csapatát lecserélte a téli szünetben, mégsem javult sokat - az MTK pedig óriási meglepetésre kiesett. Gyorselemzés kevéssel az idényzárás után. 4. rész, a 13-16. helyezést elérők.

PÁPA

Két 11. helyezés után ezúttal 13. lett a pápai alakulat, ami kis visszaesést mutat. Ugyanakkor, ha egymás mellé írjuk a 2010-2011-es eredménysort (10 győzelem, 5 döntetlen, 15 vereség, 39-52-es gólkülönbség), valamint az egy évvel korábbit (10 győzelem, 5 döntetlen, 15 vereség, 39-50-es gólkülönbség), megdöbbentő az egybeesés. Azt is hozzávéve, hogy a Lombard az idény végére összecsuklott, s az utolsó öt fordulóban nyeretlen maradt, egyetlen csapat sem teljesített gyengébben nála, világosan látszik: az elmúlt évek legjobb szereplését engedte ki a csapat a kezéből. Az őszi idényt a hetedik helyen záró csapat a tizenötödiken végzett volna csak a második félidény eredményei alapján.

A csapat edzője, Véber György a pepsifoci.hu internetes portálon így értékelt a 2010-2011-es szezont: "Nagyon elégedetlen vagyok az idei szezonnal, jobb eredményben reménykedtem. A 25. fordulóig nem is volt gond, a 7. helyen álltunk, amivel elégedett lennék, de visszaestünk a végére. Ettől függetlenül lehet, hogy fura, amit mondok: de ennek a csapatnak is járna az ünneplés, egy kis szívélyes fogadtatás a főtéren. Kis város csapata vagyunk, voltak nehézségeink, ennek ellenére simán összejött a bennmaradás. Pár napja Garami József mondta épp nekem, hogy sokan nem is tudják, mekkora dolog az, hogy a Pápa NB I-es maradt, és én ezt tőle nagy elismerésként veszem."

A játékoskeretben változások várhatóak - több kulcsember, például a 12 gólig jutott, szerb Goran Marics, vagy Heffler Norbert iránt érdeklődnek hazai és külföldi csapatok -, az edző azonban az egykori újpesti kedvenc marad.

SIÓFOK Nagy bravúrnak minősíthető, hogy az újonc prolongálni tudta élvonalbeli tagságát. Kevesen fogadtak volna az idény előtt arra, hogy a Balaton-parti gárda megelőzi majd az MTK-t. A Horváth Károly és ifjabb Mihalecz István által irányított csapat ősszel nagyon szeszélyesen szerepelt, a hatodik forduló után még nyeretlenül állt, utána ellenben három mérkőzését is megnyerte, legyőzve a Ferencvárost (Budapesten!), a címvédő Debrecent és a vetélytárs Szolnokot.

Mielőtt bárki azt gondolhatta volna, ősszel is végig ragyog a nap Siófok felett, a csapat a következő öt fordulóban mindössze egy pontot szerzett. Tavasszal is hasonló volt a képlet: az idény derekán akadt egy hatos veretlenségi széria, alkalmasint az tette biztossá a bennmaradást. A Siófok, amely hat pontot vett el az idényben a Debrecentől, négyet a nagy vetélytárs MTK-tól, s ugyancsak négyet a Ferencvárostól, mindkét félidényt 17 ponttal, 4 győzelmet, 5 döntetlent, 6 vereséget mutató eredménysorral zárta.

Nem lesz könnyű Siófokon az új szezon sem: a 2010-2011-es idény legjobbjai aligha maradnak. Délczeg Gergelyt biztosan elviszi a Honvéd, s kétséges a japán Homma Kazuo maradása is.MTK A magyar labdarúgás történetében eddig mindössze háromszor fordult elő, hogy a legnagyobb múltú csapatok közé tartozó, 23-szoros bajnok MTK kiesett az élvonalból. (1980-1981, 1993-1994). A mostani kiesés annyiban hasonlatos az 1994-eshez, hogy előtte a negyedik, most a hatodik helyen végzett a csapat a váratlan és magyarázhatatlan visszaesést megelőzően.

A "Miért esett ki az MTK?" kérdésre aligha van autentikusabb válaszadó Garami József mesteredzőnél, aki a klub honlapján öt pontba foglalta, szerinte milyen okok vezettek a bukáshoz. Szerinte a távozók száma, a nagy egyéni hibák, a játékvezetői tévedések, a rivális csapatok eredményei és a Siófok elleni, sorsdöntő meccs elveszítése, valamint mentális hibák vezettek a kieséshez.

Budapest, persze, nem lenne a régi, ha a szurkolók, vagy a futball belső világában önmagukat jártasnak gondolók ne szolgáltak volna kevésbé szalonképes magyarázatokkal is. Állítólag több játékos szerződésében szerepel olyan klauzula, amely szabadon igazolhatóvá teszi a játékost, kiesés esetére.

Ilyen szempontból megvédte a játékosokat Dunai Zoltán, az "MTK Család Hagyományörző Egyesület" elnöke, aki írásában levezette, szerinte miért nincs igazságtartalma a "A játékosok szerződésében van egy pont, hogy amennyiben kiesünk, ingyen eligazolhatnak, ezért nem is hajtottak", a "Várszeginek olcsóbb az NBII-ben tartani a csapatot és úgy árulni az Sándor Károly Akadémia focistáit", valamint a ""Domonyai szándékosan rohasztotta le a csapatot" felvetéseknek. Szavaiból kiviláglik, aki szereti a csapatot, nem tudja elképzelni, hogy annak bárki is szándékosan ártani tudna.

Szily László, az Index önmagát MTK-szurkolónak tituláló szerzője írja: "Két elmélet forog az MTK - hozzám hasonlóan sokkal inkább dühös, mint kétségbeesett - drukkerei között a kiesésről. Az egyik szerint Várszegi Gábor tulajdonos akarta így, a másik szerint nem ő, hanem a játékosok ejtették ki direkt a csapatot. A kevésbé éles szemű olvasók figyelmét arra a tényre hívnám fel, hogy senkiben, aki járt idén MTK-meccsen, fel sem merül, hogy ez a bukta nem szándékos volt." Van-e olyan drukker, aki nem ért egyet vele?

A következő kérdés, ami alkalmasint sokakban felvetődhet: az első igazi futballakadémia "gazdájának", az MTK-nak a kiesése a modell halálát jelenti-e? Hiszen manapság nálunk óriási pénzeket ölünk az akadémiákba, de nincs ma olyan sikeres csapat az első osztályban, amely valóban akadémistákra támaszkodna. Miközben Nyugat-Európában már kezd kimenni a modell a "divatból", mi most építünk rá.

A magam válasza az, hogy a modell ettől még nem bukott meg. Ugyanakkor kétségtelenül presztízsveszteséget szenvedett. Az MTK éppen akkor bukott el, amikor már néhány tapasztaltabb játékossal is megerősítette a keretét. Miközben a Sándor Károly Akadémia legtehetségesebb, a hazai NB I-ben szereplő volt "tanulói" (Gosztonyi András, Lencse László) a Videotonnal nyertek bajnoki címet, vagy a Kecskemétet segítették kupagyőzelemhez (Balogh Béla).SZOLNOK Az újonc gyenge volt az egyébként nem túl acélos NB I-es mezőnyhöz képest is. Az első fordulókat leszámítva a csapat végig kiesőhelyen állt, őszi nyolc pontjából négyet az első két fordulóban gyűjtött. Október második felében Vágó Attila edzőt Simon Antal váltotta. Az egykoron a Váccal játékosként bajnoki címet nyert, edzőként Zalaegerszegen sikerrel dolgozó Simon irányításával a tavaszi idényben 13 pont került a téli szünetben alaposan kicserélődött gárda neve mellé, de nem volt esélye a "túlélésre".

Az origo.hu-nak Ferencz Gábor (immár csak: korábbi) tulajdonos érdekes gondolatokat vetett fel gyorsértékelésében: "Hatvankét év után került fel a csapat, ami részben nagy öröm volt, másrészt több feltétel nem volt adott egy NB I-es szerepléshez. Lobbizni kellett azért is, hogy esti világítás hiányában is Szolnokon szerepelhessen a csapat. A stadion felújítását illetően példamutató összefogás volt, ebben sokan támogattak bennünket, azonban a legkellemetlenebb meglepetést az üzleti szféra passzív hozzáállása jelentette. Bár korábban tettek ígéreteket, hogy támogatnának egy első osztályú csapatot, ez azonban végül elmaradt."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×