eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Búfelejtő győzelem Dániában

A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-ra nyert Dánia ellen utolsó világbajnoki selejtezőjén. Erwin Koeman szövetségi kapitány együttese a negyedik helyen zárt csoportjában, így nem jutott ki a jövő évi vb-re.

A Londonba visszautazó Gera Zoltán nélkül, de a korábbiakhoz képest több támadó szellemű játékossal és két csatárral kezdett a magyar válogatott utolsó selejtezőjén a már biztos vb-résztvevő Dánia ellen. A dánok számára tét nélküli volt a meccs, de Morten Olsen így sem pihentette legjobbjait, Agger, Rommedahl, Tomasson és Bendtner is kezdett Koppenhágában, ahol 40 ezren gyűltek össze, hogy nemzeti csapatukat ünnepeljék.

A dán játékosok pedig úgy gondolták, azzal szolgálják ki lelkes közönségüket, ha utolsó meccsüket is megnyerik, ezért az első perctől rohamozni kezdtek, több nagy helyzetük volt, köszönhetően a magyar védők bizonytalanságának, de Babos Gábor nagyokat védett.

A magyar együttes negyedóra után tudott kijönni a szorításból, de csak pontrúgások révén jelentett veszélyt Sörensen kapujára.

A dánoknál Enevoldsen volt elemében, két percen belül két veszélyes lövése is akadt, de az egyik fölé szállt, a másiknál pedig Babos bravúrjára volt szükség.

A dánok mezőnyfölényben voltak, a 35. percben mégis Erwin Koeman együttese szerzett vezetést: Rudolf ugratta ki Buzsákyt, de a labda egy hazai védőről pattant a magyar irányítóhoz, és végül 12 méterről a hálóba lőtt. Buzsákynak megjött a kedve, 30 méterről lőtt, de ez a löket Sörensen ölében landolt.

A szünet előtt még Rudolfnak volt egy próbálkozása, a magyar kapu előtt pedig Vanczák mentett Tomasson elől fejjel.

A második félidőre még egy támadót, a hórihorgas Sören Larsen küldte be a dán kapitány, de így sem tudtak olyan elánnal rohamozni a hazaiak, ahogy az első játékrész elején. A vezetés birtokában a magyar válogatott is bátrabban futballozott, jobban megtartották a labdát középpályásaink.

Az első helyzet Aggeré volt, a védő távoli bombáját Babos szögletre ütötte.

A Koeman-csapat egyre tudatosabb akciókat vezetett, és egyre többször került a dán kapu elé. Az 56. percben Torghelle kiugratása után Varga lövését blokkolták, majd Rudolf kísérletezett bátran.

A védelem is megnyugodott, Juhász és Vanczák is stabilan játszott, és a középpálya is jól szűrt, így a dánok távoli lövésekkel próbálkoztak - sikertelenül.

A 70. percben "debreceni" akció végén növelhette volna vezetésté a magyar együttes, de Bodnár beadása után Varga perdítése a felső lécre pattant.

A 85. percben Silberbauer bombáját Babos nagy bravúrral tolta a kapu fölé, majd a túloldalon Sörensen hibája után Huszti passzolt vissza Dzsudzsák elé, aki 30 méterről az üres kapu fölé emelt. Az utolsó perceket még megnyomta a dán alakulat, de azért az érződött, nem komoly a tét számukra.

Az eredmény végül nem változott, a magyar válogatott megnyerte utolsó csoportmeccsét, és hosszú idő után először győzött tétmérkőzésen olyan együttes ellen, amely kijut az aktuális nemzetközi tornára.

További eredmények: Portugália-Málta 4-0, Svédország-Albánia 4-1.

A csoportot Dánia nyerte, a portugálok második helyezésük révén pótselejtezőn vehetnek részt, a magyar csapat pedig a papírformának megfelelően negyedik lett 16 ponttal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×