eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz

Brazília egy félidő alatt ízekre szedte a világbajnok olaszokat

A brazilok 45 percnyi jó játékkal kiütötték az így búcsúzó olaszokat, Marcello Lippi csapata a háromból két mérkőzést elveszítve kiesett a Konföderációs Kupán. Kaká és Robinho 24. alkalommal játszott együtt a brazil válogatottban a Dunga-érában, ezek a találkozók közül húszat megnyert a brazil csapat, négyen pedig döntetlenre végzett. A második helyen az egyiptomiak ellen ugyancsak 3-0-ra nyerő amerikaiak léptek tovább. Az elődöntő párosítása: Spanyolország-Egyesült Államok, Brazília-Dél-Afrika.

Fabio Cannavaro vállalta a brazilok ellen a játékot, s ezzel 126. mérkőzésén szerepelt a Squadra Azzurrában. Ünnepelt: e találkozón beérte régi harcostársát, Paolo Maldinit az olasz szereplési ranglista élén. Az immár ismét a Juventus kötelékébe tartozó védő a legutóbbi ünnepi meccsét a világbajnoki döntőben játszotta, az volt a századik válogatottsága. Alkalmasint sokkal szebb emlék marad az a számára, mint a mostani, találkozó.

Ha már a 2006-os vb emlegetésénél tartunk: Marcello Lippi az akkori győztesek közül nyolc játékost megtartott a mostani kezdő tizenegyébe: Buffon, Cannavaro, Zambrotta, Pirlo, De Rossi, Iaquinta, Toni és Camoranesi is a labdarúgás világbajnoka. A Paul Newman-fizimiskájú kapitány egyébként négy helyen változtatta meg az egyiptomiak ellen vereséget szenvedett alakulatát, Dossena, Camoranesi, Toni és Montolivo is bekerült a játszók közé.

A braziloknál is akadt három világbajnok, Lúcio, Kaká és Gilberto Silva, egyébként a dél-amerikaiak közül hatan is a legutóbbi szezonban a Serie A-ban futballoztak. Egy félidő alatt kiderült: az olasz élvonal braziljai jobbak, mint az olaszok. Főleg, hogy hasonló kvalitásúak az angliai és a spanyolországi légiósaik is.

Változatos játékkal, de brazil helyzetekkel kezdődött a mérkőzés, Maicon a kapufát találta el a labdájával. Nem sokkal később Ramires hagyott ki nagy helyzetet, Luis Fabiano labdájából alig lőtt a léc fölé. A 22 éves középpályás az egyik legkevésbé ismert játékos a brazil keretben, érdemes róla tudni, hogy a Cruzeiro játékosa volt, majd májusban a Benficához, Portugáliába szerződött. A lisszaboni klub 30 millió euróban határozta meg a kivásárlási árát.

A következő nagy szerep Kakának jutott: a Real Madrid középpályása jó helyzetből lőhetett, de Cannavaro belevetődött a labda útjába. Ám a 37. percben éppen az olasz csapatkapitány hibázott, nem lépett ki, hogy lesen hagyja Luis Fabianót, a Sevilla csatára pedig, maicon eltört labdájából, bevette Gigi Buffon kapuját. Hat perccel később, ezúttal Robinho passzából, újra gólt szerzett. Még ezután sem volt vége az olaszok kínjainak: a 44. percben a liverpooli védő, Dossena lábáról került saját kapujába a labda.

A mérkőzés 45 perc alatt eldőlt, ám az olaszoknak volt még miért játszani. Az egyiptomiak vesztésre álltak az amerikaiak ellen, felcsillant pici remény a vereség ellenére is a továbbjutásra. Ám a második játékrész sem hozott nagy fordulatot. Miközben a brazilok látványosan visszavettek a tempóból, a szenvedő Squadra Azzurra még szépíteni sem tudott.

Marcello Lippi hiába próbálkozott cserékkel (Pepe nem is játszott rosszul), még a különbségből sem sikerült faragni. Nem hozott szerencsét a halovány kék mez, amit erre a tornára kaptak az olaszok a Puma cégtől, az 1934-es és az 1938-as világbajnokok mezét utánzó szerelésük éppen olyan halvány volt, mint a teljesítményük.

A második félidőben is a braziloknak volt több helyzete, Dunga csapata azonban nem szerzett újabb gólt. Így is igaz, a június eddig pazar az aranyzöld mezeseknek: megnyertek két világbajnoki selejtezőt, majd három meccset hoztak a Konföderációs Kupán is. Utóbbiakat úgy, hogy az egyiptomiak, az amerikaiak és az olaszok ellen is elég volt, hogy csak az első 45 percben strapálják magukat.

Így is továbbjutottak, s a szerdai elődöntőben majd a másik, az A csoport második helyezettjével, a házigazda dél-afrikai együttessel játszanak. A másik ágon a spanyolok ellenfele az amerikai legénység lesz, ami, óriási meglepetésre, 3-0-ra legyőzte a második körben az olaszokat megverő egyiptomi csapatot.

Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×