eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Nadal letaszította Federert a wimbledoni trónról

Rafael Nadal sikerével ért véget az angol nyílt teniszbajnokság. A férfi egyes döntőjében a második helyen kiemelt spanyol versenyző 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7-re nyert az elmúlt öt évben sorozatban győztes svájci Roger Federer ellen.

A 46 perces nyitó játszmában Nadal már a harmadik gémben brékelte a kissé bizonytalankodó címvédőt (2:1). Federer azonnal válaszolni szeretett volna, volt is labdája az egyenlítéshez, ám nem tudott élni a lehetőséggel. Ezt követően, egészen 5:4-ig mindketten nyerték a saját adogatójátékukat. A tizedik gémben a svájci klasszisnak három labdája is volt az 5:5-höz, ám Nadal kiváló játékkal - olykor némi szerencsével - végül előnyhöz jutott. Mindkét teniszező parádésan játszott, a közönség sokszor tombolva ünnepelte a két zsenit.

A folytatásban (46 perc) változott a kép: ezúttal Federer nyerte el a játszma elején Nadal adogatását és 3:0-ra, majd 4:1-re is vezetett. A spanyol azonban nem adta fel, azonnal kihasználta riválisa legkisebb megingását is: 4:2 után ő brékelt, majd ha nehezen is, de hozta a szerváját és kiegyenlített (4:4). Sőt, másodszor is elvette az ötszörös bajnok adogatását és már a második szettért szerválhatott. A spanyol szinte mindent visszaadott, az elérhetetlen labdákkal is próbálkozott és ha esélye volt a nyerésre, azt kíméletlenül kihasználta. Nadal 5:4-es vezetésénél két játszmalabdához jutott, a másodikat kihasználta, s ezzel már csak egy szett választotta el első wimbledoni diadalától.

A harmadik, 61 perces játszmában 1:1-es állásnál Nadal megcsúszott és a térdére esett, majd fájdalmas arccal felkelt és folytatta a játékot. A térfélcserénél rövid ápolást kapott, s kiderült, nem komoly a gond. A két teniszező egészen Federer 5:4-es vezetéséig, ha olykor nehezebben is, de nyerte a saját adogatását, amikor elkezdett esni az eső. A közel másfél órás kényszerszünet után folytatódott a játék, amely a rövidítéssel fejeződött be. A tie breakben a világelső gyorsan elhúzott és három labdája is volt a szépítéshez: az első kettőt még hárította a mallorcai, ám a harmadikkal, egy bődületes ásszal már ő sem tudott mit kezdeni.

A negyedik szettben (58 perc) rendkívül magas színvonalú teniszt mutatott be a két játékos. Egészen 6:6-ig mindketten nyerték az adogatójátékukat, majd a rövidítésben Nadal már 5-2-re vezetett, ám megremegett a keze, még kettőshibát is vétett, Federer behozta hátrányát, sőt esélye volt az egyenlítésre. A svájci azonban először nem tudott élni a lehetőséggel, majd Nadal jutott kétszer is meccslabdához. A másodiknál, egy elképesztő ütésváltás után a világelső kiszorított helyzetből egy bámulatos fonákkal mentett és ez - talán - annyira megzavarta a trónkövetelőt, hogy hibázott, Federer pedig kiegyenlített (2-2).

A meccset eldöntő ötödik felvonásban 2:2-nél ismét esni kezdett az eső és közel harminc percet állt a játék, majd egészen 5:5-ig fej fej mellett haladt a két teniszező. A tizenegyedik játékban két bréklabdához jutott Nadal. Az elsőt egy ásszal, a másodikat pedig egy tenyeressel mentette Federer, majd ismét előnyhöz jutott (6:5). Ezt követően egészen 7:7-ig mindegyikük nyerte a saját szerváját, majd Nadal négy bréklabdához jutott. Federer hármat hárított, ám a negyediket elpuskázta. A spanyol ismét a mérkőzésért adogathatott, újra meccslabdákhoz jutott és a másodikat sikerült értékesítenie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×