eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Sergio Ramos néha többet árt, mint használ

Spanyolországban az első három, Angliában az első négyből három csapat nem tudott győzni - nem ment a két liga legjobb csapatainak. A Real Madrid növelte előnyét a második helyezettel szemben, a Manchester unitedot már csak három pont választja el a Chelsea-től. Az Inter őrzi négypontos előnyét. Alighanem eldőlt a német bajnokság. A hétvége futball-összefoglalója.

Már csak három pont a Chelsea hátránya a Manchester United mögött, s a két csapat április 26-án még játszik egymással a Stamford Bridge-en. Alkalmasint ennyi elég ahhoz, hogy belássuk, még nem dőlt el a bajnokság.

Ráadásul Arsène Wenger nem hajlandó az Arsenalt sem leírni az esélyesek közül - vesszük a bátorságot, hogy az Ágyúsok esélyeit matematikainak minősítsük, s hogy indítványozzuk: erre a kérdésre a következő forduló után érdemes visszatérni, miután az Arsenal vizitált az Old Traffordon.

A három nagy közül kettős is döntetlenre játszott a 33. fordulóban. Az Arsenal Londonban a "szokásos" 1-1-gyel hozta le a Liverpool elleni mérkőzést. Az amerikai sportmogul, Stan Kroenke - aki egy év alatt, nem kis munkával, 12,19 százalékra tornászta fel Arsenal-részvényeinek arányát - most először látta személyesen csapatát az Emirates-stadionban.

Felemás érzésekkel távozhatott: nincs túl az Arsenal a krízisen, a Liverpool közel állt ahhoz, hogy a Benítez-érában először, nyerjen a londoni piros-fehérek pályáján. A spanyol menedzser egyébként most aztán lubickolt a rotáció fürdőjében: nyolc helyen változtatta meg a kezdőcsapatát a két csapat négy nappal korábbi, Bajnokok Ligája-mérkőzéséhez képest.

A Chelsea játékosai, tartalékos összeállításban, gyorsan vezetéshez jutottak, miután Dunne-ról a hálóba pattant Anelka labdája. De utána megizzadtak a győzelemért, szerencséjükre Carlo Cudicini ezúttal nagyon jól védett.

Avram Grant azt mondta a meccs után: "Ha megkérdezik Sir Alexet, meg fogja erősíteni, az utóbbi három hónapban nyomás alatt tartjuk őket. A meccseink 80 százalékát megnyerjük, ami elég kellene, hogy legyen a bajnoki címhez, de hát ők is nagyon jók. Nem hiszem, hogy meg tudják nyerni az utolsó fordulóig."

Grant jól tud angolul, mégis furán fogalmazott. Mintha ő maga azt gondolná, nem fogja megelőzni a csapata a Man Unitedet. Sir Alex mondott mást, legalább olyan érdekeset. A Boro elleni meccs után elismerte, akár ki is kaphatott volna a csapata a játék képe alapján. Van der Sar volt a csapat legjobbja, de azért azt se hagyjuk említés nélkül, hogy a gólszerzés szereposztása ugyanaz volt, mint a hét közben Rómában.

Cristiano Ronaldo vezető gólja a 37. találata volt a szezonban, s Wayne Rooney is meglőtte a maga gólját. De ez a kettő még a döntetlenhez is majdnem kevés lett, miután az előző idényben a Heerenveen színeiben európai ezüstcipőt nyert, az őszi szezonban pedig egyetlen holland bajnokin egymaga hét gólt szerzett Afonso Alves egymaga kiegyenlített. S aztán a helyére beállt, török Tuncay ªanli kis híján még a győztes gólt is megszerezte!

Anglia, 33. forduló
Szombat

Arsenal-Liverpool 1-1
Manchester City-Chelsea 0-2
Blackburn-Tottenham 1-1
Aston Villa-Bolton 4-0
Newcastle-Reading 3-0
Fulham-Sunderland 1-3
Wigan-Birmingham 2-0
Vasárnap
Middlesbrough-Manchester United 2-2
Everton-Derby 1-0
West Ham United-Portsmouth elhalasztva
Az élcsoport: 1. Manchester United 77, 2. Chelsea 74, 3. Arsenal 71, 4. Liverpool 63Január 20. óta öt idegenbeli bajnokijából csak egyet nyert meg a Madrid. Ráadásul a Mallorca kétszer is tizenegyest érdemelt volna. Sergio Ramos harmadszor (!) kapott piros lapot a 2007-2008-as bajnoki idényben.

Minden kétséget kizáróan Sergio Ramos a Madrid legjobb spanyol védője - s talán általában véve is a legjobb spanyol vévő. Sokoldalú, több poszton bevethető, remekül kapcsolódik be szélsőhátvédként a támadásokba, ha meg középről húzódik előre, kitűnően fejel az ellenfél kapuja előtt is.

Nem véletlen, hogy a fővárosba szerződésekor a Real Madrid 17 millió eurót sem sajnált érte, s hogy a nyáron a Milan a védők nevéből álló kívánságlistáján övé volt az első név. De bizonyos szempontból "életveszélyes". Sem edzője, sem csapattársa nem lehet biztos abban, hogy Sergio végig tudja játszani a találkozót, s nem szórja ki a bíró a lefújás előtt.

Még nem is töltött három teljes idényt a Real Madridban, de már nyolcszor kiállították, egyszer a Bajnokok Ligájában, most hetedszer pedig a bajnokságban. A 2007-2008-as idényben a Mallorcán kapott volt a harmadik piros lapja, tizenöt sárga lappal.

Iker Casillas azt mondta a mérkőzés után: "Sergio Ramos temperamentumos játékos, ezt mindenki tudja róla. Gyakran kap lapokat, de most nem érdemelte meg a második sárgát. Kár érte, mert ez döntően befolyásolta a mérkőzés kimenetelét. Ha nincs a kiállítás, akkor nem kapunk ki."

Az utóbbi hat bajnoki fordulóban mindössze egy győzelmet aratott a Barcelona. A Getafe csütörtökön a Bayern Münchennel, vasárnap a Barcelonával játszott idegenben döntetlent. A katalánokat aligha, vigasztalja, hogy háromszor is csak a kapufa mentette meg az ellenfelet a góltól.

Ronaldinho, Messi és Deco nagyon hiányzott a csapatból, ezért is volt nehéz megérteni, Frank Rijkaard miért éppen Eto'ót cserélte le a második félidőre. A szurkolók a találkozó után a fehér zsebkendőket lobogtatták a Nou Campban - ez annak a jele, hogy valaki távozását szeretnék látni.

Megszakadt a Villarreal nagy sorozata, az utóbbi hat meccsén 16 pontot szerző gárda kikapott Sevillában. Egyszerű ok miatt: a hazai csapat jobban játszott. Manolo Jiménezt nem hatotta meg a Sárga Tengeralattjáró az elmúlt hetekben mutatott látványos emelkedése, s bátor taktikával küldte a pályára csapatát.

Elképzeléséhez új felállás társult: mindössze három védőt tartott hátul, a két brazilt, Dani Alvest és Adranót pedig felvezényelte a középpályára. Nagyot húzott vele! Egy harmadik brazil, Luis Fabiano éppen Daniel Alves beadásából szerezte meg az első gólt - s mint utóbb kiderült, ez a találat eldöntötte a mérkőzést.

A meccs után Manuel Pellegrini, a Villarreal chilei edzője sportszerűen elismerte, nagyszerűen játszott a Sevilla. De azért hozzátette, csapata teljesítményére sem lehet panasza.

Egyszerűen a Sevilla, miután (a kisebb sérülése miatt a mérkőzést a cserepadon kezdő Freddy Kanouté büntetőből szerzett találatáról sem elfeledkezve) két gólt is szerzett, megérdemelten nyert. A Sevilla tábora pedig újra a Bajnokok Ligája-szereplés kiharcolásáról álmodik.

Spanyolország, 31. forduló
Szombat
RCD Mallorca-Real Madrid 1-1
Osasuna-Recreativo 0-1
Vasárnap
Atlético Madrid-Almería 6-3
Levante-Valladolid 0-3
Zaragoza-Betis 0-3
Athletic Bilbao-Espanyol 1-0
Racing-Deportivo 1-3
Murcia-Valencia 1-0
Sevilla-Villarreal 2-0
Barcelona-Getafe 0-0
Az élcsoport: 1. Real Madrid 66, 2. Barcelona 59, 3. Villarreal 59, 4. Atlético 53Ha nem is könnyen kiharcolt győzelemmel, de a Roma nyomul továbbra is az Inter mögött. A Farkasok hátránya négy pont - a szerencsés győzelemért éppen úgy három pont jár, mint a fölényesért.

A Genoa elleni az előbbi volt, Taddei és Vucsinics gólját ugyanis Rossi és Leon kiegyenlítette. A 80. percben Marco Boriello fölösleges szabálytalansága miatt büntetőt kapott Spalletti csapata, s ezt Daniele De Rossi gólra váltotta. Totti nem játszott, de reménykedik, hogy az Old Traffordon tud majd.

Pippo Inzaghi vezérletével nyert a Milan, de a piros-feketéknek továbbra is négy pont a hátránya a negyedik helyhez. A csapatból ezúttal az eltiltott Nestán kívül hiányzott Pato, Ronaldo, Alberto Gilardino, Emerson, Serginho, Massimo Oddo és Marek Jankulovski. A védelem megint megkapta a szokásosgólját, ezúttal Kalac volt a bűnös. A piros-feketék szerencséjére Kaka is gólt lőtt, Inzaghi pedig duplával feledtette a hiányzó csatártársakat.

Az Inter nagyon megszenvedett az Atalanta otthonában. A meccs hőse a még tizenéves, ghánai születésű Mario Balotelli volt, aki a saját gólján kívül előkészítette Patrick Vieira találatát is. Semmi túlzás nincsen Roberto Mancini a mérkőzés utáni nyilatkozatában ("A bajnoki jelvény a kezünkben van"), de egyáltalán nem megnyugtató a csapat hívei számára az Inter formája.

A Juventus balszerencsés vereséget szenvedett Szicíliában. A remek Amauri dupláját a jelzőkkel nehezen illethető Del Piero kiegyenlítette. Ám az utolsó percben a Palermo megszerezte a győztes gólt. Nedvedet és Guanát, miután fejjel ütköztek, kórházba szállították megfigyelésre, de az orvosi jelentések szerint nincs nagy baj.

Olaszország, 32. forduló
Szombat
Roma-Genoa 3-2
Milan-Cagliari 3-1
Vasárnap
Atalanta-Inter 0-2
Catania-Napoli 3-0
Fiorentina-Reggina 2-0
Parma-Lazio 2-2
Sampdoria-Livorno 2-0
Siena-Udinese 1-1
Torino-Empoli 0-1
Palermo-Juventus 3-2
Az élcsoport: 1. Inter 72, 2. Roma 68, 3. Juventus 58 (31), 4. Fiorentina 56, 5. Milan 52, 6. Sampdoria 52

4

A Bundesligában a Bayern előnye immár 9 pont, nehéz elképzelni, hogy ne a bajor gárda legyen a bajnok, mindössze hét forduló van hátra. Ezúttal a liga egyik legdurvább játékosának tartott Mark van Bommel kiállítása után tíz emberrel harcolta ki a csapat a cseppet sem meglepő győzelmet, a góljait Lúcio, Ribéry (11-esből) és Lell szerezték.

Mindhárom magyar játékos pályán volt (Dárdai csak a hajrában) a maga csapatában, de ez nem az ő fordulójuk volt. A Hertha, valamint Hajnal Tamás Karlsruhéja és Huszti Szabolcs Hannoverje is egygólos vereséget szenvedett. Az idény során először, egyik csapat sincsen az első nyolcban.

Németország, 27. forduló
Bayern-Bochum 3-1
Dortmund-Leverkusen 2-1
Schalke-Rostock 1-0
Bielefeld-Karlsruhe 1-0
Stuttgart-Hamburg 1-0
Wolfsburg-Hannover 3-2
Hertha-Werder Bremen 1-2
Frankfurt-Nürnberg 1-3
Duisburg-Cottbus 0-1
Az élcsoport: 1. Bayern 57, 2. Schalke 48, 3. HSV 47 4. Werder 47, 5. Stuttgart 45.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×