eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash

TikTok-eltörlés és "óra-átnemállítás" elutasítva - a nap hírei

Rendkívüli közelségbe kerülhet a harmadik világháború az izraeli-palesztin konfliktus kiszélesedésével a külgazdasági és külügyminiszter szerint. Az MNB Monetáris Tanácsa 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Lengyelországban a négy ellenzéki tömörülés megállapodott a parlamenti többség létrehozásáról. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Rendkívüli közelségbe kerülhet a harmadik világháború az izraeli-palesztin konfliktus kiszélesedésével – mondta New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére érkezve úgy fogalmazott: a világ jelentős része szeretné elkerülni, hogy ez a terrorellenes harc államközi háborúvá váljon. Ez a célja a francia elnök izraeli látogatásának is. Emmanuel Macron a Hamász túszainak szabadon bocsátását is segítené. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának főtitkára közben a humanitárius jog megsértését bírálta a Gázai övezetben. A török elnök és a palesztin külügyminiszter is Izraelt vádolta meg népirtással. Erdogan közölte: soha nem tapasztalt humanitárius válságot idézett elő Gázában a Nyugat hallgatása. Az izraeli külügyminiszter elutasította a tűzszüneti javaslatokat.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal, 12,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. A testület a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a döntés után azt mondta: továbbra is óvatos, körültekintő monetáris politikára van szükség. Megerősítette: az év végén 7-8 százalék körül alakulhat az infláció, de 2024-ben tovább kell csökkenteni az áremelkedés ütemét.

Augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 555.900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 383.500 forint volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, míg a reálkereset 1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Nem változtatott a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának magyarországi helyzetén az, hogy a török elnök beterjesztette a parlament elé a skandináv ország belépését jóváhagyó törvénytervezetet - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: Magyarország parlamentje egy szuverén ország parlamentjeként hoz döntést. Az MSZP szerint a kormánypártok továbbra is gáncsolják a svéd NATO-csatlakozás ratifikációját.

Nem lesz vita a TikTok betiltásáról az Országgyűlésben. Az LMP-s javaslatot nem vette tárgysorozatba a gazdasági bizottság. Az ellenzéki párt szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a kínai videómegosztó. Elutasították azt a jobbikos javaslatot is, amely eltörölné el az óraátállítást.

A legerősebb észak-macedón párt vezetőjével tárgyalt a miniszterelnök. Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért pártelnökét, akinek korábban felajánlották, hogy segítik a kormányzati felkészülést.

Lengyelországban megállapodott a parlamenti többség létrehozásáról és az együttműködésről a négy ellenzéki tömörülés. Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke bejelentette: a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként. Hozzátette: a megbízás az államfő döntésén múlik.

Szlovákiában szerdán kinevezi az új kormányt az államfő. Zuzana Caputová ezt azután jelentette be, hogy a kormányalakítással megbízott hárompárti kormánykoalíció legkisebb pártja azt közölte: lecseréli a környezetvédelmi tárca élére javasolt jelöltjét. Rudolf Huliak helyett Tomás Tarabát jelölték a posztra.

Intézkedéseket fogadott el az esetleges súlyos gyógyszerhiányok megelőzésére az Európai Bizottság. A brüsszeli testület javasolta egy európai önkéntes szolidaritási mechanizmus elindítását, amelynek értelmében egy tagállam jelezheti a többi tagállamnak, ha hiánya van valamilyen gyógyszerből, és a rendelkezésre álló készleteket újra lehet osztani.

Csak az ország területének teljes felszabadítása fogadható el Ukrajna számára ehhez kéri a nemzetközi közösség további támogatását. Erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélt a Krimi Platform prágai parlamenti csúcstalálkozójához intézett videóüzenetében.

Az előrejelzések szerint Ukrajna 34,7 millió tonna gabonát exportál a 2024 június végéig tartó szezonban, ebből például 13 millió lesz a búza és 19 millió a kukorica.

Elindította a magyar gabona exportfuvarozását Afrikába a Rail Cargo Hungaria. A társaság közölte, hogy az aratás augusztusi befejezése óta 14 ezer tonna kalászost szállítottak vasúton a rijekai kikötőbe elsősorban egyiptomi és tunéziai úti céllal.

Leváltották Kínában a védelmi minisztert. Li Sang-fu a második tárcavezető, aki három hónapon belül távozik a kormányból. A kínai külügyminiszter is hasonló körülmények között távozott posztjáról a nyáron.

Párizsban őrizetbe vettek két tunéziai állampolgárt a múlt heti brüsszeli merénylettel összefüggésben, amelyben egy tunéziai iszlamista merénylő lelőtt két svéd futballszurkolót.

Bangladesben több mint 50 ezer ember evakuálását készítik elő a hatóságok a Hamoon ciklon szerdai érkezése előtt. A 110 kilométer/órás széllökésekkel érkező ciklont súlyos kategóriába sorolták.

Az exobolygókat vizsgálja az Ariel, az Európai Űrügynökség egyik legjelentősebb tudományos missziója - hangsúlyozta a területért felelős miniszteri biztos. Ferencz Orsolya elmondta: Magyarország a tudományos kutatások mellett az eszközépítésben segíti a misszió sikeres megvalósulását.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×