eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Életének 81. évében elhunyt Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, a Nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulata és a Radnóti Miklós Színház örökös tagja. A felvétel a Radnóti Színház öltözőjében készült 2017. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Kallos Bea

Minisztériumi közlemény Csomós Mariról

Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznőt a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

Életének 80. évében elhunyt Csomós Mari a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Csomós Mari 1943-ban született Vajdácskán, egy kis bodrogközi faluban. Az érettségi után felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1965-ben végzett. A veszprémi Petőfi Színházban kezdte pályafutását zenés-táncos szerepekkel, onnan 1968-ban a kecskeméti Katona József Színházba hívták. 1971-ben a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, 1978 és 1983 között a Nemzeti Színházban játszott, majd alapító tagja volt a pesti Katona József Színháznak. 1994-től az Új Színházban szerepelt, majd 1997-ben a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött.

Művészi teljesítményének elismeréseként 1973-ban Jászai Mari-díjat, 1978-ban érdemes művész címet kapott, 1996-ban a Kossuth-díjat vehette át. Többször ítélték neki a legjobb női alakításért a színikritikusok díját, 1975-ben a Fábri Zoltán által rendezett 141 perc... női főszerepéért a filmkritikusok díjával tüntették ki. 1999-ben a Halhatatlanok társulatának örökös tagjává választották, 2014-ben Prima Primissima díjat, 2016-ban Hazám-díjat kapott. 2017-ben a Nemzet Színészévé választották, ugyanabban az évben a színikritikusok legjobb női mellékszereplőnek járó díját is elnyerte Dosztojevszkij A játékos című darabjában nyújtott alakításáért.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznőt, érdemes művészt, a Nemzet Színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját saját halottjának tekinti.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×