eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Wroclaw, 2017. június 22.Chick Corea amerikai dzsesszzongorista fellép Chick Corea Elektric Band nevű zenekarával a lengyelországi Wroclawban 2017. június 22-én. (MTI/EPA/Maciej Kulczynski)
Nyitókép: MTI/EPA/Maciej Kulczynski

Meghalt Chick Corea

A fúziós zene úttörője, az egyik a legjobb dzsessz-zongorista 79 éves korában kedden hunyt el, egy ritka betegségben.

Február 9-én meghalt Chick Corea. A 79 éves jazz-zenész halálhírét csütörtök este tették közzé hivatalos Facebook-oldalán. Azt írták, halálát egy ritka rákbetegség okozta, amit csak a közelmúltban diagnosztizáltak – írja a hvg.hu.

“Egész élete és karrierje során örömöt lelt az új dolgok megalkotásában, és a művészi játékban. Szerető férj, apa és nagyapa volt és sokak számára nagyszerű mentor és barát. Munkássága és a koncertezéssel töltött évtizedek révén emberek millióit érintette meg, tömegek kaptak tőle inspirációt” - írták róla.

A dzsesszlegenda üzent is a rajongóinak, barátainak és a világnak. Megköszönte a támogatást azoknak, akik segítették a zene tüzét életben tartani, és reméli, minél többen megmaradnak a zenénél, a művészeteknél azok közül, akik úgy érzik, ez az útjuk. Zenész barátainak is köszönetet mondott. "Mindig is az volt a küldetésem, hogy ahova csak tudom, elvigyem az alkotás örömét, és így is tettem mindazokkal a művészekkel, akiket annyira csodálok – ez volt életem gazdagsága."

It is with great sadness we announce that on February 9th, Chick Corea passed away at the age of 79, from a rare form of...

Közzétette: Chick Corea2021. február 11., csütörtök

Armando Anthony „Chick” Corea 23-szor kapott Grammy-díjat. Miles Davis zenésztársaként, majd a Return to Forever vezetőjeként ő volt a fúziós zene egyik úttörője. A 80-as évek elején Chick Corea főként a zeneszerzéssel foglalkozott, emellett Herbie Hancock és Michael Brecker zenészekkel játszott. Aztán megalakította a fúziós zenét játszó Electric Bandet.

Karrierje több mint öt évtizedet ölelt fel, utolsó albuma 2020-ban jelent meg. Ő a negyedik a legtöbb Grammy-díjra jelölt a zenészek rangsorában 65 jelöléssel, ebből 23 alkalommal nyert is.

A másfél évvel ezelőtti bécsi koncertje:

Novemberben a BBC-nek adott interjújában elmondta, hogy a karantén idejét új projektek tervezésére használta, alig várta, hogy újra élőben, közönség előtt játszhasson.

Halála előtt rajongóinak küldött üzenetében írta: "Azt remélem, hogy akik érzik magukban a zenélés, az írás, az előadás késztetését, bele is vágnak. Ha nem magukért, a többiekért. Nemcsak arról van szó, hogy a világnak több művészre lenne szüksége, egyszerűen nagy öröm".

"Chick Corea volt a legnagyobb improvizációs zenész, akivel valaha együtt játszottam. Senki sem volt nála nyitottabb, koncentráltabb, minden pillanatban befogadó volt az iránt, amit az őt körülvevő muzsikusok képviseltek. Micsoda felbecsülhetetlen veszteség" – írta Twitter-bejegyzésében John Mayer énekes.

Sheila E., akivel szintén többször fellépett, azt tette közzé, hogy Chick Corea megváltoztatta az életét zenéjén keresztül. A színész Elijah Wood úgy fogalmazott, hogy egy óriás távozott.

Chick Corea otthonosan mozgott a különböző zenei stílusokban, legyen az avantgárd, bebop, dzsesszrock, gyermekdal, kamara- és szimfonikus mű. Kompozícióira jelentős hatást gyakoroltak Bartók Béla művei. Életműve elképesztő, játszott akusztikus zongorán, szintetizátoron, szólóban és különböző zenekarok vezetőjeként, tagjaként is.

A félig spanyol, félig olasz származású Corea az első volt, aki zenei megfogalmazásaiban a zongorát szinte dobként is használta, a zongora-dob műfaját létrehozta.

Első lemezfelvételét 1966-ban készítette, Miles Davishez 1968-ban csatlakozott; a trombita királyának számos albumán játszott, köztük az In A Silent Way-en (1969) vagy a Bitches Brew-n (1970). A Circle formáció után 1971 végétől 1973-ig a Return To Forever-rel, Stanley Clarke basszusgitárossal és Airto Moreira ütőssel lépett fel. Játszott Gery Burton vibrafonossal, Herbie Hancock billentyűssel, valamint Mike Brecker szaxofonossal is. 1985-ben létrehozta az Elektric Band triót John Patitucci basszusgitárossal és Dave Weckl dobossal. A kilencvenes évek elején Bobby McFerrin énekessel rögzített néhány duót.

Foglalkoztatta a kortárs klasszikus zene, komponált vonósnégyesre és nagyzenekarra, turnézott John McLaughlin gitárossal. Száznál több albumot készített, nagy slágerei között tartják számon a Spaint és a 500 Miles High-t.

Többször járt Magyarországon, tavaly március 24-én koncertet adott volna a Müpában, a koronavírus-járvány miatt meghiúsult fellépésen elsősorban Trilogy című albumáról játszott volna.

Utoljára így 2018 júliusában járt Magyarországon, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adott műsort a nyolcvanas évek végén alakult Chick Corea Akoustic Band 21. századi reinkarnációjával, John Patitucci bőgőssel és Dave Weckl dobossal. Korábban a Müpában volt koncertje szólózongorán, Gary Burton vibrafonossal duóban, saját hattagú turnébandájával, a Vigillel együtt is. 2017 májusában az újbudai MoM Sportban adott fergeteges koncertet Trilogy elnevezésű formációjával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×