eur:
394.97
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Forrás: Udvari Kamaraszínház, Facebook

Trianon: „alig létező tudást” oszt meg nézőivel a Udvari Kamaraszínház

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház társulata megfilmesítette Horváth Jenő történész A Milleniumtól Trianonig című könyvének első két fejezetét, amely június 4-én, a társulat YouTube-csatonáján lesz látható.

Az Udvari Kamaraszínház művészeti vezetője az InfoRádiót úgy tájékoztatta, hogy a későbbiekben az egész könyvet meg fogják filmesíteni, de a jelenlegi pillanatban még csak az első két fejezettel „foglalkoznak” az ötből. Andrási Attila szerint a fent nevezett mű az egyik legkiválóbb magyar diplomáciatörténet, „eleink egykori közös hazája, a magyar királyság utolsó 25 évéről szól”, amely

feldolgozására a trianoni békediktátum századik évfordulójánál aktuálisabb pillanatot nem is találhattak volna.

A június 4-én a társulat YouTube-csatornáján élesedő, a Horváth Jenő A Milleniumtól Trianonig című könyvén alapuló történelmi film egy klipszerűen vágott, pergő ritmusú oktatófilm a diplomácia művészetéről, foglalta össze a művészeti vezető. A filmben feltűnik többek között Csomor Csilla, Szabó Sipos Barnabás, Dóczy Péter, Papp Ancsa, Szemerédi Bernadett, Rátonyi Tibor, Csizmadia Gergely, az Udvari Kamaraszínház szinte valamennyi színésze a délvidékieket leszámítva a karanténhelyzet miatt – tette hozzá.

Andrási Attila megjegyezte, a forgatás nagyon izgalmasan alakult, miután annak során nem szokványos témák merültek fel, ilyenkor pedig mindig igyekszik kihasználni az alkalmat, hogy a színészekkel egyetemben belemerüljön egy régebbi, mára már letűnt kor gondolkodásába, viselkedésvilágába. Egyáltalán, hogy elképzeljék azt a valóságot, ami akkor még élhető volt – fogalmazott.

Megjegyezte,

a nézők a film által olyan ismeretekre tehetnek szert, amit nem oktatnak az iskolában.

Maga A millenniumtól Trianonig című könyv 1938 karácsonyán jelent meg, hiszen az író rengeteget dolgozott azon, hogy egy objektív, tényszerű és tárgyilagos könyvet tegyen az olvasója elé. Azonban 1945-ben elégették ezeket a műveket, és csak 2004-ben adták ki újra mintegy 2000 példányban, vagyis lényegében egy „alig létező tudást próbál megosztani” az Udvari Kamaraszínház a nézőivel – emelte ki a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×