eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Wikipédia/Francisco Peralta Torrejón

Emléket állítanak a 75 éve elhunyt magyar írónak

1945-ben verték halálra a Balfi munkatáborban Szerb Antalt, az Utas és holdvilág és A Pendragon legenda íróját. Halálára botlatókő elhelyezésével és beszélgetéssel emlékeztek.

A botlatókő a Hűvösvölgyi út 81. szám előtt található, azért itt, mert ez volt az író utolsó szabadon választott lakhleye - nyilatkozta Takáts Annamária, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetője az InfoRádióban. Estére beszélgetést szerveztek Szerb Antalról a Füst Milán Páholy keretében, többek között Mácsai Pállal és Winkler Nórával, akik a készülő Utas és holdvilág filmadaptációjából is mutattak részleteket.

"Csak Budapesten közel 500 botlatókő található. Ez a kezdeményezés úgy indult, hogy

Gunter Demnig német szobrászművész a nemzetszocializmus és a Holocaust áldozatainak emlékére botlatóköveket kezdett készíteni.

A botlatókövek száma Európa-szerte folyamatosan növekszik. A kövek elhelyezését a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezi e kövek elhelyezését" - mondta Takáts Annamária.

Itt lakott – így kezdődik minden botlatókő felirata, alatta pedig a személy neve, születési évszáma és halálának körülményei olvashatók.

Arra a kérdésre, hogy Szerb Antal hogyan élte meg a vészkorszakot, az ügyvezető azt válaszolta: annak ellenére, hogy Szerb egy asszimilálódott, kikeresztelkedett zsidó családba született (Prohászka Ottokár volt a keresztapja), az akkori törvények alapján zsidónak minősült, ezért betiltották a könyveit és elvitték munkaszolgálatba Balfra, ahol agyonverték. Bár a munkaszolgálatból többször ki akarták menteni, nem akarta otthagyni barátait és sorstársait, köztük Sárközi Györgyöt és Halász Gábort. "Szerb Antal nem számított, hogy ez egyáltalán megtörténik Magyarországon, és arra sem, hogy keresztény szellemben való nevelkedése miatt vele ez megtörténhet. De az írásai alapján azt gondolom, hogy egyfajta reménykedés és lázadás volt tőle, hogy ott maradt" - vélekedett Takáts Annamária.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×