INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

festészet

kultúra

festmény

Jan Sanders van Hemessen Krisztus-képének részlete (fotó: sothebys.com)

Neves festő képét találták meg egy ráfestés alatt

Infostart / MTI

Egy csekély értékűnek tartott festmény rejtette a másik Krisztus-ábrázolást.

Jan Sanders van Hemessen 16. századi flamand reneszánsz festőnek egy eddig ismeretlen Krisztus-ábrázolását fedezték fel egy más jellegű, ismeretlen alkotótól származó, egy évszázaddal későbbinek tartott, csekély értékű kép festékrétege alatt.

A művészettörténet előtt eddig ismeretlen festményt, amely a Krisztus mint diadalmas megváltó címet kapta közelmúltban történt újrafelfedezése után,

400 ezer dollárért (110 millió forint) árverezték el a Sotheby's szerda esti New York-i árverésén.

Az elrejtett remekművet ezen összeg csekély töredékéért vásárolta 2017 novemberében egy müncheni árverésen Dorothea Apovnik osztrák műkereskedő.

Az erősen elpiszkolódott Krisztus-képen, amelyet 2017-ben úgy adtak el, mint "itáliai iskolából származó, 17. századi" művet, főként a töviskoszorú keltette fel Apovnik gyanúját, de általában is az volt a benyomása, hogy a festmény nem itáliai, hanem flamand eredetű lehet. Gyanúja a restaurálás során beigazolódott,

az elkoszolódott későbbi festékréteg alól "egy teljesen más jellegű, kiemelkedően jó állapotban fennmaradt, színpompás Megváltó-ábrázolás" került elő.

A kép hitelességét Peter van den Brink, az aacheni Suermondt Ludwig Múzeum igazgatója, Hemessen-szakértő is megerősítette.

Jan Sanders van Hemessen, aki talán 1500-ban született és 1566 körül halt meg, az itáliai reneszánsz stílusában alkotó németalföldi festők csoportjába tartozott és jelentős szerepet játszott a zsánerfestészetben nagy vallási és világi jeleneteivel. Ismert volt remek portréiról és nagyformátumú, erős érzelmi kifejezőerejű emberábrázolásairól is. Évszázadok után felfedezett festménye is meglepi a szemlélőt már-már rikító színein kívül erős kifejezőerejével, a sebek majdnem eksztatikus bemutatásával.

Nyitókép: sothebys.com
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018