eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Velence, 2018. szeptember 3.Nemes Jeles László rendező, Jakab Juli magyar és Vlad Ivanov román színész (b-j) a Napszállta című filmjük bemutatója előtti fotózáson a 75. Velencei Filmfesztiválon 2018. szeptember 3-án. (MTI/AP/Invision/Joel C Ryan)
Nyitókép: MTI/AP/Invision/Joel C Ryan

A héten debütál a Napszállta – moziműsor

Mától vetítik a mozik Nemes Jeles László új filmjét, a Napszálltát, egy másik magyar alkotás a Paraziták a paradicsomba című mozi is ma debütál, csakúgy mint a Odeon videotéka 22 éves történetét feldolgozó dokumentumfilm, továbbá hat külföldi alkotás, horror, animáció, dráma és életrajzi film.

Leiter Irisz 1913-ban az első világháború kirobbanása előtt tér vissza Budapestre, az elárvult lány szülei egykori kalapszalonjában szeretne állást, Brill Oszkár az új tulajdonos azonban elutasítja a lányt és el akarja űzni a városból. Közben Irisz megtudja, hogy él egy bátyja Budapesten, a testvérét és boldogulását kereső kalaposlány története Nemes Jeles László új filmje a Napszállta. A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a kritikusok díját elnyerő alkotás a boldog békeidők Budapestjének eleganciáját és forrongó indulatait tárja fel a kamerával és a főhőssel közösen bolyongó néző előtt.

Marius von Mayenburg kortárs drámája alapján készült, a "Paraziták a paradicsomban" című új magyar független film. A Marozsán Erika, Kovács Krisztián, Rába Roland és Pető Kata főszereplésével az olasz tengerparton fogatott mozi arról beszél, hogy hogyan keserítik meg az emberek egymás életét. Kasvinszki Attila első filmje egy tolószékben ülő főhős, az őt megnyomorító gázoló, a feleség és a feleség húgának örült szatírája.,

Egy harmadik magyar film is a mozikba kerül a héten. A Volt egyszer egy téka című dokumentumfilm, Csizmazia Gábor rendezése a filmőrültek mekkájának, a 22 éven át működött Odeon videó kölcsönzőnek állít méltó emléket.

2011. június 22-én Oslo kormányzati negyedében, majd Utoya szigetén 77 embert ölt meg egy magányos merénylő, köztük 69 fiatalt. Nekik állít emléket az Utoya című film. Vizer Balázs kritikus szerint a rendkívül hiteles és a nézőt kímélő mozi vállaltan nem mutat meg mindent, valós időben, csupán egyetlen menekülő fiatal szemszögéből ábrázolja a történéseket, egyetlen hosszú snittben, vágás nélkül követi a fiatal lány útját menekülés közben.

Szintén ígéretes film a hét mozipremierjei között Spike Lee új rendezése a Csuklyások. A valós történetet feldolgozó életrajzi film, Ron Stallworth története, ugyanis a Colorado Springs-i rendőr volt az első afro-amerikai bűnüldöző, aki beépült a hírhedt Ku Klux Klánba. Illetve külleme nem engedte, hogy személyesen vállalja a beépített zsaru szerepét, ezért egy zsidó származású kollégáját csempészte be a klántagok közé. Spike Lee szókimondó, odamondogató vígjátékot rendezett a sztoriból. A főhőst John David Washington, Denzel Washington fia alakítja, társát pedig a Star Wars filmek sztárja Adam Driver. Vizer Balázs filmkritikus szerint az év legmenőbb filmje született meg, Zalaba Ferenc pedig jóféle zsarufilm a Csuklyások, egy olyan mozi, ami saját koráról – a vietnámi háború által felzaklatott Amerikáról – legalább annyit elmond, mint a jelen Amerikájáról, bár a film üzenetét alaposan szájba rágja a rendezés.

Jennifer Garner főszereplésével kerül a mozikba a Peppermint: A bosszú angyala című film egy anyáról, akinek kivégzik a családját egy bandaháborúban, és mivel a korrupt bíróság felmenti a kartelltagokat, az anya képezi ki magát tökéletes gyilkológéppé, hogy bosszút állhasson.

Két horrort is bemutatnak a mozik a tini közönséget megszólító Horror Parkot és a Zs kategóriás filmek kedvelőit célzó Victor Crowley című alkotást. De a legkisebbekre is vár egy kis borzongás Az apróláb című amerikai animáció a Gru és a Lego-filmek producereitől. Ez a mese azt mutatja be mi történik, ha egy jeti az emberek világába téved.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×