eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Óriásplakátok a Vígszínház Szent István körúti homlokzatán. Budapest, 2017. március 31.
Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba

A Vígszínház új évadában a női alkotók, női történetek dominálnak

11 bemutatóval várja közönségét a most kezdődő évadban a Vígszínház.

A 2018/19-es évadban a női alkotók és a női történetek kapják a főszerepet.

Szász János rendezésében tűzik műsorra John Cassavetes Premier című filmjéből készült színpadi adaptációt. A főszerepben Eszenyi Enikő egy idősödő, alkoholproblémákkal küzdő színésznőt alakít.

Új alkotóként mutatkozik be a Vígszínházban a háromszoros Örkény Ösztöndíjas író-rendező, Pass Andrea. Halász Judit főszereplésével lesz látható A vándorkutya című új előadás. Pass Andrea drámaíró abszurd pszicho-thrillerét a Vígszínház számára írta. A társulattal először dolgozik, darabját maga rendezi.

Majgull Axelsson svéd írónő Nem vagyok Miriam című regénye alapján készülő előadást Igó Éva főszereplésével mutatják be. A főhős egy a haláltáborokat megjárt idős asszony, aki élete végén vall családjának valódi identitásáról.

Kornis Mihály Kádárné balladája című írását a Házi Színpadon mutatják be. Kádár János feleségének, Tamáska Máriának története ez, Kútvölgyi Erzsébet előadásában.

"Tamáska Mária története egy aszkéta története is, akinek épp az a titka, hogy nem lehet kideríteni, vagy nagyon nehéz kideríteni, hogy valójában mi tartotta Kádár mellett. De ez a kötés elszakíthatatlan volt, és ennek a titkait boncolgatja Kornis szövege" - mondta Telihay Péter, a darab rendezője.

A női alkotókon és történeteken túl fontos szerepet kap az évad összeállításában a színház, a színházi társulat, a színház a színházban játék is.

Eszenyi Enikő rendezésében és ifj. Vidnyánszky Attila főszereplésével Charlie Chaplin A diktátor című filmjének színpadi változatát láthatják.

A filmet, amelyről Chaplin úgy nyilatkozott, ha tudott volna a haláltáborokról, sohasem készíti el ezt a szatírát Hitlerről.

Eszenyi Enikő az InfoRádiónak arról beszélt, Chaplin filmjeit gyermekkora óta rajongással szereti, ifj. Vidnyánszky Attila pedig remekül meg tudja formálni ezt a kettős főszerepet.

"Nagyon alkalmas arra, hogy a Borbély és Hynkel szerepét eljátssza. Chaplin a Diktátorban, amit 1939-ben kezdett el forgatni - Korda Sándor tanácsára -, Ausztria megszállásáig követi Hitler birodalmának kiépülését és

a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit hol kíméletlenül, szatirikusan, hol a bohóctréfa eszközeivel oldja fel"

- mondta a színház igazgatója.

A Pál utcai fiúk bemutatójának idei sikere után most Molnár Ferenc klasszikusát, a Liliomot tűzi műsorára Hajduk Károly és Szilágyi Csenge főszereplésével, ifj. Vidnyánszki Attila rendezésében a Vígszínház.

"Ebben a darabban nincs jó és nincs rossz, van egy főhős, aki nem tudja, hogyan kell élnie az életét, én ebben látom a darab tragédiáját és aktualitását.

Molnár Ferenc az emberről írt embereknek valamiféle olyan könnyed mélységgel, amivel más nálunk szerintem nem tudott" - jegyezte meg ifj. Vidnyánszki Attila.

A Házi Színpadon Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című költői monológját Lukács Sándor mutatja be. Hegedűs D. Géza pedig Bulgakovot rendez a Pesti Színházban. A Bíborsziget című előadás komédia egy társulatról, amely a létéért küzd, hiába. A darabot 1929-ben betiltották.

A művészet és szerelem pusztító erejéről szól Bertolt Brecht Baal című költői darabja, amit Horváth Csaba állít színpadra a tőle megszokott fizikai színházi formában. (A színházi világ angol nyelvterületein physical theatre-nek hívják azt a fajta előadást, mely főleg a színész testén, nem pedig a szövegen vagy annak értelmezésén alapul.)

Ibsen John Gabriel Borkman című drámáját egy bukott bankárról Valló Péter rendezi Hegedűs D. Géza főszereplésével, és a Vígszínház vendégül látja a K2 független társulatot is, Király Dániel színművész első rendezése lesz a velük készülő előadás, a Kozmikus magány, egy sci-fi történet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×