eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Idén a WAMP desing vásár is Sopronba költözik

Március 11-én, a világzenét játszó Söndörgő együttes fellépésével kezdődnek Sopronban a Tavaszi Napok. A fesztivál programkínálatában a koncerteken túl, többek között színházi produkciók, kiállítások szerepelnek, és most először a WAMP design vásár is Sopronba költözik - tájékoztatott a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Horváth Zoltánné elmondta, hogy a 34. Soproni Tavaszi Napok változatos, többféle korosztályt, és különböző érdeklődésű embereket megszólító programokat kínálnak. A programokat a délszláv zenét játszó Söndörgő együttes koncertje nyitja. A könnyűzenei kínálatban szerepel még a képzett zenészekből álló magyar InFusion Trio. Fellépésükön közreműködik Csemer Boglárka (Boggie), aki a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot képviselte.

Komolyzenei programok is várják a közönséget. Hangversennyel emlékeznek a helyi zeneiskola névadójára, Horváth Józsefre. Francia romantika címmel pedig a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar ad koncertet. A Saint-Saëns és Bizet műveiből összeállított programot a Bécsi Filharmonikusok szólistája, Somodari Péter vezényli.

Három kiállítás is nyílik a fesztivál részeként. Lendvai Péter és Szántó István helyi képzőművészek, művésztanárok válogatott munkáit vonultatja fel Konstelláció 77-78 című tárlat. A közönség megismerkedhet a höveji csipkével, a Győr-Moson-Sopron megyei településen kifejlesztett különleges hímzési technikával is. Horváth Zoltánné kiemelte, hogy ilyen gazdag anyagot, kiegészítve dokumentációkkal és fotókkal, még nem láthatott a soproni közönség. Márciusban két héten át tekinthető meg a Petrich Kató (1908-1987) emlékkiállítás, amely egy válogatás a budapesti születésű művész-rajztanár soproni ihletésű festményeiből.

Színházi programok is színesítik a Soproni Tavaszi Napokat. Bemutatkják Anna Gavalda Szerettem őt című darabját, Györgyi Annával és Szilágyi Tiborral. Ernest Thompson drámájában, az Aranytóban többek között Vári Éva és Benedek Miklós látható, míg Mary Orr Mindent Éváról című színművében Hernádi Judit és Kovács Patrícia lesz a főszereplő.

Rendhagyó programok szintén lesznek a soproni tavaszi fesztiválon. Aktuális társadalmi kérdések és a Bábel című műsor kulisszatitkai egyaránt terítékre kerülnek a Prima Primissima-díjas szerkesztő-riporter, Al Ghaoui Hesna, valamint az Itt és Most Társulat improvizációs előadásán. Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán Mellettünk című összművészeti estjét is megrendezik, többek között Döbrösi Laura és Kertész Endre közreműködésével.

Horváth Zoltánné kiemelte, hogy most először települ Sopronba az idén 10 éves WAMP. A design vásáron egyedi tervezésű ruhák, divat kiegészítők, különleges lakberendezési tárgyak, nemesfém ékszerek és gasztronómiai termékek kerülnek a látogatók elé.

A szervező Pro Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője arról is beszélt, hogy már január eleje óta folyamatos az érdeklődés a Tavaszi Napok programjai iránt. A legtöbben eddig a színházi előadásokra váltottak jegyet - mondta. Idén április 10-ig tart a fesztivál.

Sopron 1983-ban csatlakozott, a vidéki városok közül elsőként, a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozataihoz.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×