eur:
388.73
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Koncertek, tánc, performansz az El Kazovszkij-kiállítás finisszázsán

Koncertek, táncelőadás és irodalmi performansz is várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij-élet/mű című kiállításának szombat esti finisszázsán.

El Kazovszkij a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművésze volt, aki festőként, performerként, díszlettervezőként és költőként is hatalmas életművet hagyott hátra. A MNG mintegy 400 művet bemutató kiállítása arra vállalkozik, hogy művészettörténetileg pontosabb képet rajzoljon az El Kazovszkij-életműről - közölte az MTI-vel hétfőn a Nemzeti Galéria.

Tájékoztatásuk szerint a kiállítás szombati finisszázsán 18-tól 24 óráig számos, El Kazovszkijhoz köthető társművészeti program várja a látogatókat.

Emlékkoncertet ad Szilágyi Ákos és a Fölöspéldány elnevezésű, a hetvenes évek végén alakult avantgárd irodalmi formáció, melynek El Kazovszkij is tagja volt. Gergye Krisztián táncművész, aki maga is szerepelt a festő híres, Dzsan panoptikum elnevezésű performansz-sorozatában, ismét előadja Hattyú című, improvizációs performanszát.

Bár versei csak halála után jelentek meg, El Kazovszkij elsősorban költőként definiálta magát; ennek állít emléket az este folyamán színészek, hírességek és amatőr előadók részvételével a Kazolini című irodalmi performansz, Frenkó Zsolt rendezésében.

El Kazovszkij egész életében rajongott David Bowie-ért, lenyűgözte a zenész-énekes kirobbanó energiája, érzékenysége, az egész Bowie-jelenség: a finisszázs programja ezért a The Starmans koncertjével zárul - közölte az MNG.

A kiállítás vasárnapig látható.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 04:00
×
×
×
×