eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Két ismeretlen Cézanne-vázlatot találtak Philadelphiában

Paul Cézanne két befejezetlen vázlatára bukkantak amerikai restaurátorok a francia posztimpresszionista festő két alkotásának a hátoldalán.

A vázlatokat - az egyik egy ceruzarajz, a másik egy akvarell - valószínűleg senki sem látta a 20. század eleje óta - közölte szombaton a pennsylvaniai székhelyű Barnes Alapítvány.

A restaurátorok akkor találtak rájuk, amikor Cézanne két tájképet ábrázoló akvarelljén, a The Chaine de l'Etoile Mountains és a Trees címűn állagmegőrző munkálatokat végeztek.

Az alapítvány alapítója, Albert Barnes 1921-ben vásárolta a két műalkotást Leo Stein amerikai gyűjtőtől. Valószínűleg egyáltalán nem tudott arról, hogy mit rejt a festmények hátoldala - mondta Martha Lucy, a Barnes Alapítvány kurátora. Ezek a vázlatok ablakot nyitnak Cézanne alkotói folyamatára, ami igazán felbecsülhetetlen - tette hozzá a kurátor.

A The Chaine de l'Etoile Mountains hátoldalán a szakemberek egy olyan vázlatot találtak, amelyen Cézanne fákat kezdett el grafitceruzával rajzolni, majd festékre váltott, ám a mű közepe annyira kezdetleges, hogy nehéz meghatározni, mit akar ábrázolni. A Trees című kép hátoldalán színes házakat ábrázoló részletesebb akvarell vázlatra bukkantak.

Az akvarelleket már korábban is kivettük a keretükből, ám mindkettő hátoldala barnapapírral volt fedve. Ez az egyik oka annak, hogy állagmegőrzést kellett rajtuk végezni. A barnapapír igen savas és savmentes papírra akartuk lecserélni - magyarázta Barbara Buckley, az alapítvány egyik igazgatója, fő festményrestaurátora a The Philadelphia Inquire című napilapnak.

A most felfedezett vázlatokat április 10. és május 18. között be fogják mutatni kétoldalú keretbe helyezve, hogy a képek mindkét oldala jól látható legyen.

A posztimpresszionista festőktől nem állt távol az a gyakorlat, hogy vázlatkönyveik papírlapjainak vagy nagyméretű vásznainak mindkét oldalán dolgozzanak.

1906-os haláláig Cézanne több ezer rajzot készített, számos olajfestményeihez való előkészület gyanánt készült, jó néhányat pedig csak a színekkel és vonalakkal való kísérletezés miatt vetett papírra.

A Barnes Alapítványt 1922-ben hozták létre, gyűjteményében 365 papíralapú műalkotás van főként amerikai és európai művészek alkotásai az 19. század végéről, 20. század elejéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×