INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Cameron Diaz és Kirk Cameron kapta az Arany Málnát

InfoRádió / MTI
Cameron Diaznak és Kirk Cameronnak ítélték a legrosszabb színészi teljesítményért járó Arany Málna díjat a hagyományok szerint az Oscar-díjkiosztó előestéjén tartott gálán.

Cameron Diaz a legrosszabb színésznőnek járó "citromdíjat" a Szexvideó és A csajok bosszúja című filmjeivel érdemelte ki, Kirk Cameron pedig a Saving Christmas című filmben nyújtott alakításával. A karácsonyi komédiának egyébként összesen négy díjat, köztük a legrosszabb filmnek és a legrosszabb forgatókönyvnek járót ítélte oda az Arany Málna Alapítvány mintegy 800 tagja.

A világszerte népszerű, több mint egymilliárd dolláros bevételével a tavalyi év legnagyobb kasszasikerének számító Transformers: A kihalás kora sem menekülhetett a citromdíjaktól. Michael Bay a legrosszabb rendezőnek, Kelsey Grammer pedig a legrosszabb mellékszereplőnek járó trófeát kapta.

A Oscar-díj ellenpontjaként a legpocsékabb filmeknek járó díjakról az alapítvány dönt, a legrosszabb színészpáros-mezőny győztesének elismerését pedig a Rotten Tomatoes filmes honlap olvasóinak szavazatai alapján ítélik oda.

Idén új kategóriával gazdagodott az Arany Málna díjak sora: a Redeemer Awarddal (Megváltó díjjal) kitüntetett olyan, korábban citromdíjat kapott színész lehet, aki mostanában elismerést ért el. A díjat Ben Affleck kapta a Holtodiglan és az Argo című filmekért. A jelöltek között volt Jennifer Aniston, Mike Myers, Keanu Reeves és Kristen Stewart is.

A szuper 8-as filmtekercsre helyezett, golflabda nagyságú, aranysárgára festett málnaszemet ábrázoló díjak győzteseit a hollywoodi Montalban Színházban hirdették ki szombaton, a 87. Oscar-gála előestéjén. A citromdíjak átadóján a díjazottak többnyire nem jelennek meg.

Harmincadik alkalommal rendezték meg az amerikai független filmesek díjátadóját, a kisebb, legfeljebb 20 millió dolláros költségvetésből készült alkotásokat elismerő Independent Spirit Awardsot is.

A Birdman című filmet három díjjal tüntették ki: a legjobb filmnek és a legjobb operatőri munkáért járó díj mellett a főszereplőt, Michael Keatont is elismerték színészi teljesítményéért. Az Alejandro G. Inárritu rendezésében készült film kilenc Oscar-díjra is jelölt. A legjobb színésznőnek és színésznek járó díjat Michael Keaton (Birdman) és Julianne Moore (Still Alice), a legjobb mellékszereplők járó elismeréseket pedig Patricia Arquette (Sráckor) és J.K. Simmons (Whiplash) kapták. Mindannyian Oscar-esélyesek is.

A címlapról ajánljuk