eur:
389.14
usd:
361.8
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Az állam átvállalja a Nemzeti Galéria tartozását

Átvállalja az állam a Nemzeti Galéria adósságát, így egyesülhet a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria. A kormány döntött a múzeumi negyed koncepciójáról is.

Kifizeti az állam a Nemzeti Galéria 160 millió forintos adósságát - jelentette be L. Simon László kulturális államtitkár a kormány döntését követően. Így összevonhatják a Szépművészeti Múzeumot és a Nemzeti Galériát, az új határidő augusztus vége. A korábbi vezetés alatt felhalmozódott adósság okát a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal még vizsgálja - mondta az InfoRádió kérdésére L. Simon László.

Hozzátette, a tartozás jelentős része rezsitartozás. Baán László kormánybiztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, nem költenek majd indokolatlanul.

A kormány döntött a 2014-ben induló új Múzeum-negyed projektről is. Hat múzeum költözik öt új épületbe az Ötvenhatosok terére - mondta Baán László. Az új Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a Magyar Fotográfia Múzeuma fog költözni, valamint itt kap helyet az újonnan megvalósuló Magyar Zeneház is, amely a magyar zenetörténetre fókuszál majd.

A Néprajzi Múzeum jelenlegi épületébe a Kúria költözik vissza.

2013. szeptember végére kell elkészülni a végleges koncepcióval. Az épületeket várhatóan 2018-ban adják át. A kormánybiztos szerint 50-60 milliárd forintba kerülhet a beruházás, a projektet uniós pénzből akarják megvalósítani.

Baán László úgy véli, az új múzeumi negyeddel, a Városligettel, az Állatkerttel és a Széchenyi fürdővel Budapest első számú városi-családi célponttá válhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×